Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Śwatła do jazdy dziennej pełny led- kończą żywota

Rekomendowane odpowiedzi

22 godziny temu, kitza napisał(a):

Miałem swojego jeża w rękach ale trzeba chyba jakoś zdemontować całą płytkę żeby dostać się do nóżek diody.

Dioda jest tak jakby nałożona na płytkę na ścieżki (nie ma nóżek po drugiej stronie).

Lutowanie tego bez hot aira nie jest możliwe.

Trzeba przylutować 4 wyjścia diody-multkie.

No przecież to są diody SMD (czyli lutowania powierzchniowego). Albo HotAir albo nawet opalarka. Najlepiej oczywiście zdemontować płytkę z jeża - tylko że ona jest przyklejona na specjalny klej. Więc w warunkach domowych można sobie to wybić z głowy. Jak lutować smd - youtube twoim przyjacielem.

• 10 miesięcy temu...

Panowie a mam takie pytanko.

Zrobiłem delikatne frezowanie jednego światłowodu w lampie bo była mała czarna przypalona kropka i po frezowaniu kropki nie ma ale czoło tego światłowodu zrobiło się jakby matowe, i moje pytanie czy muszę to jeszcze jakoś polerować aby uzyskać ładny szklany efekt czy tak może zostać i będzie dobrze??

Też tak zrobiłem ale ta końcówka ukruszyła  się znacznie . Tak czy siak efekt był zadowalający. Może jakbym wyciągnął lampę ale nie mam gdzie ale jak bym tak zrobił, to pewnie bym się z tym pobawił i próbowałbym jakoś polerować, bo nawet kupiłem sobie taką małą polerkę do paznokci. Niestety jak jest lampa w aucie, to nie ma dobrego dostępu mimo to że to jest dosyć małe ustrojstwo, ta polerka. Tylko problem polega na tym, że bawiłem się z tym chyba rok temu a teraz widzę, że znowu mi zżółkło i osłabło, więc wytrzymało rok. A teoria była taka że jak się ukruszyło to było trochę dalej od diody, więc nie powinno się przypalić. A jednak. Lampy mam z H7 a ciekaw jestem czy w tych ledowych też jest taki problem czy coś zmienili. Przeszło mi przez myśl zamówienie nowych lampek zamienników oczywiście ale full LED

Dziękuję za zainteresowanie i odpowiedź.

Ja jutro jak wrócę z pracy to będę się bawił w polerowanie mam nadzieję że jakoś mi to wyjdzie. Jeśli chodzi o dojście to myślałem że będzie gorzej no fakt szału nie ma ale da radę to zrobić, bez koła i bez nadkola i dokładnie takim dremelkiem LINK

Nie jest źle.

Zamówiłem też nowego Jeża bo jedna dioda jest jakaś dziwna w porównaniu do reszty i to właśnie ona zrobiła tą czarną kropkę na światłowodzie. Więc mam nadzieję że efekt też zadowalający.

U mnie jedna dioda wyglądała na spaloną ale okazało się, że jest zarośnięta spalenizną ze światłowodu. Wyczyściłem i świeciła ładnie. Problem jest w tym, że diody są za blisko i topią.

Myślę że się udało niestety nie zrobiłem zdjęć moim swiatłowodom ale myślę że są spoko tak czy siak prawa lampa świeci odrobinę lepiej ale to już trzeba się przyjrzeć.

Dla mnie jest ok 

Jak mi się uda to wstawię zdjęcia 

Na pierwszym zdjęciu jest przed a na drugim po operacji 

IMG_20250609_185608911_MFNR.jpg

IMG_20250613_203515576_MFNR.jpg