MaciekSJZ Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Witam, postanowiłem, że pomoc może tu uzyskam... Otóż posiadam Megane II 1.6 16V, 2004 rok, i od 3dni auto stoi mi unieruchomione. Silnik pięknie zapala... Na wolnych obrotach chodzi 5-7sek i tak jakby ktoś mu wyłączył zapłon, gaśnie samoczynnie. Żaden check, żaden Service nie świeci. Jak zapale dam mu 2.5tys obrotów i trzymie na tych obrotach to tak samo gaśnie...nie wiem czy to zbieg okoliczności usterek czy związane to z tym gaśnie iem ale po jednej nocy aku wyladowany do zera...pobiera ok 0.27-0.28mA, a powinien ok 0.03mA. Czy ktoś może miał podobne problemy? Z góry dziękuję za jakiekolwiek wskazówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Sprawdziłeś czujnik położenia wału? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekSJZ Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Po odłączenie wtyczki od czujnika pobór prądu się nie zmienia... Dalej pokazuje 0.27-0.30mA. Te gaśniecie od czujnika? Ale żeby żaden check ani servis się nie zapalił? 10 minut temu, jabrze napisał: Sprawdziłeś czujnik położenia wału? A jeszcze doprecyzuje...masz na myśli czujnik wału korbowego czy czujnik położenia wałka rozrzadu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Czujnik wału, który jest nad skrzynią. Niedziałanie drugiego czyli czujnika wałka nie powoduje gaśnięcia. Ta usterka jest spójną z niskim poziomem paliwa. Błędy już są ale ukryte dla serwisantów. Czujnik wału jest nad skrzynią biegów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekSJZ Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2019 A filt paliwa może miec też coś z tym wspólnego? Bo dawno nie był wymieniany...? Czyli wymienić czujnik wału... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Zamiast filtru paliwa jest filtr węglowy, którego należy wymienić w skrajnych przypadkach tzn. po bardzo dużym przebiegu. Czujnik wału należałoby podmienić. Możesz spróbować wyczyścić mu szczelinę magnetyczną. Powinieneś sprawdzić jakie ciśnienie - jaki słup ma pompa paliwa. To już robimy w dwie osoby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2019 (edytowane) 1 godzinę temu, MaciekSJZ napisał: A filt paliwa może miec też coś z tym wspólnego? W niektórych megan II, filtr paliwa znajduje się pod podłogą, na wysokości tylnych lewych drzwi, Auto z 2004 r , która wersja? Edytowane 7 Sierpnia 2019 przez Andrzej-2010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekSJZ Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Andrzej wydaje mi się że jest pod podwoziem... Rok 2004 ta przed liftem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2019 18 minut temu, MaciekSJZ napisał: Andrzej wydaje mi się że jest pod podwoziem.. Należy wymienić, 2 godziny temu, MaciekSJZ napisał: po jednej nocy aku wyladowany do zera...pobiera ok 0.27-0.28 mA, a powinien ok 0.03 mA. Ile lat ma akumulator? Może mieć zwarcie wewnętrzne lub np; oświetlenie schowka nie wyłaczone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekSJZ Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2019 (edytowane) Akumulator ma z 4lata...hmm sprawdzę oświetlenie schowka czy gaśnie... Dziś na noc wyciaglem mu bezpiecznik 20A od Coupe Conso bo jak sprawdzałem wczoraj to po jego wyciągnięciu pobór spadł z 0.27 do 0.03mA i rano normalnie się otworzył... Bo tak to nawet z karty nie dało się go otworzyć. Edytowane 7 Sierpnia 2019 przez MaciekSJZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2019 1 minutę temu, MaciekSJZ napisał: po jego wyciągnięciu pobór spadł z 0.27 do 0.03mA Tak się dzieje po uśpieniu BSI, ale to następuje po znacznym czasie. 27 minut temu, MaciekSJZ napisał: wydaje mi się że jest pod podwoziem. To jest filtr węglowy. Prędzej skłonny byłbym do pomiaru napięcia na zaciskach pompy pod tylnym siedzeniem. Po zmierzonym prądzie możemy wnioskować o zapchanym filtrze - poniżej 4A takie zjawisko nie następuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekSJZ Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Podsumowując bo kurcze jakiś misz masz już mam w głowie... zacznę od zmierzenia prądu na pompie paliwa... Jezeli będzie poniżej 4A tzn ze filtr jest ok. Gdzieś tez wyczytałem, że przy niskim poziomie paliwa w zbiorniku może coś wariować...paliwa jest ok 1/4 zbiornika (tak pokazuje wskaźnik na desce). No a potem chyba podmiana czujnika wału... Ale dzięki Panowie za jakiekolwiek podpowiedzi bo zaś mam gdzie kopać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2019 1 godzinę temu, jabrze napisał: Zamiast filtru paliwa jest filtr węglowy, którego należy wymienić w skrajnych przypadkach tzn. po bardzo dużym przebiegu. To nie jest filtr paliwa tylko pochłaniacz par paliwa umieszczony przy zbiorniku. Normalnie filtr paliwa jest zintegrowany z pompą paliwową chociaż były też wersje z dodatkowym filtrem umieszczonym pod podłogą. Nieprawidłowa praca pochłaniacza oparów może powodować gaśnięcie silnika zwłaszcza na biegu jałowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekSJZ Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2019 4 minuty temu, aniewa napisał: Nieprawidłowa praca pochłaniacza oparów może powodować gaśnięcie silnika zwłaszcza na biegu jałowym. To daje dużo do myślenia ponieważ gdy zapale i jest na niskich obrotach bez dotykania gazu gaśnie po 5-7sek. Bywa tak, że jak go "dosicne" dam mu 2,5-3tys obrotów to w pewnym momencie zająknie się troszkę obroty spadają np do 2tys ale silnik chodzi do momentu aż puszczę gaz włączę jedynkę i pyk gaśnie jak chce ruszyć... Może ten pochłaniacz wariuje przy niskiej ilości paliwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2019 12 minut temu, aniewa napisał: Normalnie filtr paliwa jest zintegrowany z pompą paliwową chociaż były też wersje z dodatkowym filtrem umieszczonym W pompie jest sito a dodatkowo był stosowany filtr paliwa w niektórych samochodach, ale spotkałem się od 2005 roku. Ja go dokładałem do 2004 roku między pompą, a filterm węglowym. Nawet nowy na wymianę mam w garażu. 18 minut temu, aniewa napisał: Nieprawidłowa praca pochłaniacza oparów może powodować gaśnięcie silnika zwłaszcza na biegu jałowym. Oczywiście, że się z tym zgadzam. Dodatkowo utrudnia rozruch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi