Motofan46 Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Witam . Mam 1,5 DCI z 2003 pojawił mi się problem z zapalaniem i pojawia się INJECTION FAULT oraz zapala się lampka ładowania i STOP a silnik gaśnie . Akumulator ma coś ponad 12,3V jak już zapali to ładowanie jest około 14V . Lampki raczej sugerują jakiś problem z zasilaniem wtedy i wtryski mogą mieć problem . Co jakiś czas zapala normalnie i jeździ ma moc i przyspieszenie . Co to może być ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Dnia 15.08.2019 o 14:35, Motofan46 napisał: Akumulator ma coś ponad 12,3 V jak już zapali to ładowanie jest około 14 V . Akumulator do kontroli/ładowania/wymiany; - powinien mieć minimum 12,5 V, Jeżeli podczas rozruchu napięcie akumulatora spadnie; - do ok; 10 V to akumulator jest do wymiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 17 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2019 Zrób próbę przelewową wtryskiwaczy, pewnie tam masz problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motofan46 Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Podmiana akumulatora nic nie dała . Akumulator dokładnie z takiego samego Megana 1,5 DCI może nie nowy ale w tamtym aucie niczego nie sygnalizuje . Patrzyłem w necie jak zrobić tą próbę przelewową , to problem może być bo powinna trwać minute do 4 minut . A u mnie teraz silnik gaśnie wcześniej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Wystarczy kilkanaście sekund by stwierdzić stan wtryskiwaczy. Jak któryś puszcza na przelewie to od razu widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Dnia 15.08.2019 o 14:35, Motofan46 napisał: Mam 1,5 DCI z 2003 pojawił mi się problem z zapalaniem i pojawia się INJECTION FAULT oraz zapala się lampka ładowania i STOP a silnik gaśnie . Radzę zaznajomić się z tematem ; Opiłki metalu w paliwie w silniku 1,5 dci do roku 2006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motofan46 Opublikowano 10 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2019 Dziękuję wszystkim za pomoc , Problem rozwiązany . Tak jak radziliście gdy udało się odpalić zrobiłem próbę przelewową i wyszło .że jeden wtryskiwacz mocno odbiega od innych . Zrobiłem czyszczenie wtrysków takim preparatem K2 DICTUM . Podpina się puszkę z nim przed pompą . Wypalenie całości trwało 45 minut ale potem jak zrobiłem ponownie próbę przelewową to już nie było takich różnic między poszczególnymi wtryskami . Choć nie wyszło idealnie równo to jednak komputer już nie zgłasza problemów i auto jedzie zdecydowanie dynamiczniej . Za 30zł problem rozwiązany a już bałem się , że grozi wymiana przynajmniej tego jednego wtrysku . Warto szukać rozwiązań w necie zanim się pojedzie do mechanika . . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi