Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Recommended Posts

Witam, jestem posiadaczem scenic 1 ph2 1,4 16v. Od kilku dni mam problem ze zbyt wysoką temperaturą cieczy chłodzącej. Dzisiaj wskazówka temperatury doszła aż do tych gęstych kresek a pomimo to wentylator chłodnicy nie załączył się a ciecz aż bulgotała. Gdy włączę klimatyzację to z tego co wiem to wentylator też powinien od razu się załączyć a nie zawsze się załącza. Nigdy jeszcze nie zauważyłem żeby po wyłączeniu silnika jak był mocno nagrzany żeby wentylator pracował. Wychodzi na to że wentylator czasem się załącza a czasem nie. Gdzie szukać usterki? Co sprawdzić w pierwszej kolejności? Termostat? Albo jakiś czujnik?

Zrobiłem test w drodze do pracy. Kilkanaście razy włączałem i wyłączałem klimatyzację i tylko w momencie gdy miałem włączoną klimatyzację to wiatrak się kręcił. Padł jakiś bezpiecznik albo przekaźnik albo jakiś czujnik? Które rzeczy sprawdzić? 

Jeżeli chciałbym sprawdzić czujnik temperatury płynu chłodzącego to gdzie mam go szukać? Wiem że jest wkręcony gdzieś w blok silnika, ktoś mógłby wrzucić jakieś zdjęcie gdzie go dokładnie szukać?

Udało mi się znaleźć informacje że czujnik temperatury jest jednak wkręcony w termostat. Jest w stanie ktoś potwierdzić tą informacją?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Tak, w termostacie w zależności od wersji jest jeden lub dwa czujniki temperatury.

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wypiąłem czujnik temperatury, wentylator się nie załączył.

Po nagrzaniu auta oba węże od chłodnicy gorące czyli termostat sprawny, tak?

Skoro po wypięciu wtyczki wentylator się nie załączył to znaczy że czujnik jest do wymiany?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Możesz proszę wrzucić zdjęcie jak wygląda Twój termostat.

Masz jeden czujnik czy dwa?

Spróbuj odpiąć wtyczkę i sprawdź czy wskaźnik w kabinie wskazuje temperaturę.

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Zdjęcie mogę wrzucić jutro bo aktualnie jestem w pracy.

Mam jeden czujnik.

Po wyjęciu wtyczki wskaźnik w kabinie nie pokazuje temperatury.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wygląda więc że czujnik jest OK.

O ile dobrze pamiętam po lifcie Renault zrezygnowało z dodatkowego czujnika w chłodnicy a wentylatorem steruje ECU.

Zacząłbym od sprawdzenia bezpieczników, przekaźnika i wentylatora na krótko.

Rzuć okiem na ten temat LINK

Edytowano przez Lionel2000

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Powiedz mi tylko jak sprawdzić te dwa przekaźniki bo nie bardzo wiem jak to zrobić.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1 godzinę temu, bbpro napisał:

jak sprawdzić te dwa przekaźniki

W większości przypadków wystarczy usunąć zielony nalot oraz zastosować Kontakt 60,

Jak je sprawdzić ;  Jak działa przekaźnik ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Coś jeszcze oprócz przekaźników i bezpieczników mogę sprawdzić?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Należy sprawdzić wszelkie połączenia elektryczne pomiędzy ;

  - czujnikiem temperatury cieczy,

  - a  ecu,  przekaźnikami a wentylatorem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

U mnie w megance były dwa czujniki temperatury w jednej obudowie (3 piny). Jeden z nich na pewno sterował wentylatorem na chłodnicy i z tego co pamiętam, to przy odłączeniu z niego wtyczki załączał się wentylator. Ja bym sprawdził, czy sam silnik wentylatora jest sprawny

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wentylator mam sprawny, sprawdziłem go podłączając na krótko do akumulatora.

Po włączeniu klimatyzacji włącza mi się wentylator.

Wtyczkę od czujnika temperatury mam na trzy piny. Po jej odłączeniu nie pokazuje mi temperatury na silniku i wentylator także się nie włącza.

Chciałbym sprawdzić rezystor wentylatora który znajduje się przy chłodnicy. Jak mam to zrobić?

Wiem że żeby go sprawdzić trzeba zmierzyć rezystancję.
1. Wystarczy że odepne wtyczkę i zmierzę rezystancję tam gdzie wchodzi wtyczka?
2. Jak zdemontować ten rezystor?
3. Skoro włącza się wentylator jak włączę klimę to jest możliwe że mam uszkodzony przekaźnik albo ten rezystor?
Bo chyba klima daje sygnał na komputer, komputer daje sygnał na przekaźnik, przekaźnik na rezystor i rezystor załącza wiatrak, dobrze myślę? Bo skoro jest taka ścieżka to muszę mieć to wszystko sprawne skoro załączenie klimy załącza wentylator.
Pomoże ktoś w tym moim rozumowaniu

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1 godzinę temu, bbpro napisał:

Po włączeniu klimatyzacji włącza mi się wentylator.

 

Wentylator włącza się z prędkością I biegu  czy biegu II  i jak długo działa?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem który to bieg ale podobno klimatyzacja włącza I bieg wentylatora.

Kręci się ze 3 - 4 minuty po czym się wyłącza na jakieś 30 sekund i znowu się włącza.

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
2 godziny temu, bbpro napisał:

Wentylator mam sprawny, sprawdziłem go podłączając na krótko do akumulatora.

 

Czy tak samo pracuje wentylator jak załączysz klimę?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać odpowiedź i zarejestrować się później. Jeżeli posiadasz już konto, zaloguj się teraz, aby powiązać odpowiedź ze swoim kontem.

Gość
Odpowiedz...

×   Wkleiłeś treść z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Only 75 emoji are allowed.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wklejać zdjęć bezpośrednio do edytora. Wgraj lub dodaj zdjęcie z adresu URL.


×
×
  • Utwórz nowe...