bbpro Opublikowano 5 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2019 Witam, jestem posiadaczem scenic 1 ph2 1,4 16v. Od kilku dni mam problem ze zbyt wysoką temperaturą cieczy chłodzącej. Dzisiaj wskazówka temperatury doszła aż do tych gęstych kresek a pomimo to wentylator chłodnicy nie załączył się a ciecz aż bulgotała. Gdy włączę klimatyzację to z tego co wiem to wentylator też powinien od razu się załączyć a nie zawsze się załącza. Nigdy jeszcze nie zauważyłem żeby po wyłączeniu silnika jak był mocno nagrzany żeby wentylator pracował. Wychodzi na to że wentylator czasem się załącza a czasem nie. Gdzie szukać usterki? Co sprawdzić w pierwszej kolejności? Termostat? Albo jakiś czujnik? Zrobiłem test w drodze do pracy. Kilkanaście razy włączałem i wyłączałem klimatyzację i tylko w momencie gdy miałem włączoną klimatyzację to wiatrak się kręcił. Padł jakiś bezpiecznik albo przekaźnik albo jakiś czujnik? Które rzeczy sprawdzić? Jeżeli chciałbym sprawdzić czujnik temperatury płynu chłodzącego to gdzie mam go szukać? Wiem że jest wkręcony gdzieś w blok silnika, ktoś mógłby wrzucić jakieś zdjęcie gdzie go dokładnie szukać? Udało mi się znaleźć informacje że czujnik temperatury jest jednak wkręcony w termostat. Jest w stanie ktoś potwierdzić tą informacją? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lionel2000 Opublikowano 6 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2019 Tak, w termostacie w zależności od wersji jest jeden lub dwa czujniki temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bbpro Opublikowano 6 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2019 Wypiąłem czujnik temperatury, wentylator się nie załączył. Po nagrzaniu auta oba węże od chłodnicy gorące czyli termostat sprawny, tak? Skoro po wypięciu wtyczki wentylator się nie załączył to znaczy że czujnik jest do wymiany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lionel2000 Opublikowano 6 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2019 Możesz proszę wrzucić zdjęcie jak wygląda Twój termostat. Masz jeden czujnik czy dwa? Spróbuj odpiąć wtyczkę i sprawdź czy wskaźnik w kabinie wskazuje temperaturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bbpro Opublikowano 6 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2019 Zdjęcie mogę wrzucić jutro bo aktualnie jestem w pracy. Mam jeden czujnik. Po wyjęciu wtyczki wskaźnik w kabinie nie pokazuje temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lionel2000 Opublikowano 6 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2019 (edytowane) Wygląda więc że czujnik jest OK. O ile dobrze pamiętam po lifcie Renault zrezygnowało z dodatkowego czujnika w chłodnicy a wentylatorem steruje ECU. Zacząłbym od sprawdzenia bezpieczników, przekaźnika i wentylatora na krótko. Rzuć okiem na ten temat LINK Edytowane 6 Września 2019 przez Lionel2000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bbpro Opublikowano 6 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2019 Powiedz mi tylko jak sprawdzić te dwa przekaźniki bo nie bardzo wiem jak to zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 6 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2019 1 godzinę temu, bbpro napisał: jak sprawdzić te dwa przekaźniki W większości przypadków wystarczy usunąć zielony nalot oraz zastosować Kontakt 60, Jak je sprawdzić ; Jak działa przekaźnik ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bbpro Opublikowano 6 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2019 Coś jeszcze oprócz przekaźników i bezpieczników mogę sprawdzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 6 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2019 Należy sprawdzić wszelkie połączenia elektryczne pomiędzy ; - czujnikiem temperatury cieczy, - a ecu, przekaźnikami a wentylatorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gimak Opublikowano 9 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2019 U mnie w megance były dwa czujniki temperatury w jednej obudowie (3 piny). Jeden z nich na pewno sterował wentylatorem na chłodnicy i z tego co pamiętam, to przy odłączeniu z niego wtyczki załączał się wentylator. Ja bym sprawdził, czy sam silnik wentylatora jest sprawny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bbpro Opublikowano 12 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2019 Wentylator mam sprawny, sprawdziłem go podłączając na krótko do akumulatora. Po włączeniu klimatyzacji włącza mi się wentylator. Wtyczkę od czujnika temperatury mam na trzy piny. Po jej odłączeniu nie pokazuje mi temperatury na silniku i wentylator także się nie włącza. Chciałbym sprawdzić rezystor wentylatora który znajduje się przy chłodnicy. Jak mam to zrobić? Wiem że żeby go sprawdzić trzeba zmierzyć rezystancję. 1. Wystarczy że odepne wtyczkę i zmierzę rezystancję tam gdzie wchodzi wtyczka? 2. Jak zdemontować ten rezystor? 3. Skoro włącza się wentylator jak włączę klimę to jest możliwe że mam uszkodzony przekaźnik albo ten rezystor? Bo chyba klima daje sygnał na komputer, komputer daje sygnał na przekaźnik, przekaźnik na rezystor i rezystor załącza wiatrak, dobrze myślę? Bo skoro jest taka ścieżka to muszę mieć to wszystko sprawne skoro załączenie klimy załącza wentylator. Pomoże ktoś w tym moim rozumowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 12 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2019 1 godzinę temu, bbpro napisał: Po włączeniu klimatyzacji włącza mi się wentylator. Wentylator włącza się z prędkością I biegu czy biegu II i jak długo działa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bbpro Opublikowano 12 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2019 Nie wiem który to bieg ale podobno klimatyzacja włącza I bieg wentylatora. Kręci się ze 3 - 4 minuty po czym się wyłącza na jakieś 30 sekund i znowu się włącza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 12 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2019 2 godziny temu, bbpro napisał: Wentylator mam sprawny, sprawdziłem go podłączając na krótko do akumulatora. Czy tak samo pracuje wentylator jak załączysz klimę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi