gres206 Opublikowano 19 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2019 (edytowane) Pany i Panewki Pacjent Megane 2 ph1 2002rok hatchback, 1,6 16v. Mam taką przypadłość, od jakiegoś czasu zaświeca się lampka service oraz check engine, po dwóch-trzech dniach same gasną. Dwa razy byłem umówiony u mechanika, jednak nie dojechałem bo lampki zgasły, stwierdził tylko że to może być wina paliwa. Tankuje na różnych stacjach i zaświecenie check engine wypada różnie. Co może być powodem tego problemu?? Sprawdziłem kody błędów za pomocą ScanMaster i wyskoczył błąd P0325 oraz P0420 ( załączam printscreen z programu) Czeka mnie wizyta u mechanika?? co jest powodem że raz się pojawia ten błąd, a raz znika? Edytowane 19 Września 2019 przez gres206 korekta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 19 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2019 3 minuty temu, gres206 napisał: Czeka mnie wizyta u mechanika?? Serio pytasz? Niekoniecznie. Możesz spróbować magicznych zaklęć, czarów, magii. Może samo zniknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 19 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2019 Kryształowa kula wskazuje świecę lub cewkę pierwszego cylindra. Wymieniłeś kiedykolwiek świece? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gres206 Opublikowano 19 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2019 Tak, 2 lata temu. Były całe czarne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 19 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2019 10 minut temu, gres206 napisał: x Teraz nie będzie lepiej o czym mówi błąd z katalizatora. Wszystko wskazuje na za niską temperaturę spalin. Przyczyn może być dużo. Masz również lpg? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gres206 Opublikowano 19 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2019 25 minut temu, jabrze napisał: Teraz nie będzie lepiej o czym mówi błąd z katalizatora. Wszystko wskazuje na za niską temperaturę spalin. Przyczyn może być dużo. Masz również lpg? Nie mam gazu. Chce sprzedać to auto, ale najpierw muszę uporać się z tym wyskakującym błędem. Jak myślisz (tak na czuja) co jest przyczyną? Świece? Cewka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 19 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2019 13 minut temu, gres206 napisał: x Pierwsze podejrzenie idzie w zapłon, ale bez danych nie potrafię szczelać w ciemno. Błąd sam gaśnie przy spokojnej równej jeździe, czy do tego musi być wyłączony zapłon? Nie masz problemu z rozruchem silnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gres206 Opublikowano 20 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2019 6 godzin temu, jabrze napisał: Pierwsze podejrzenie idzie w zapłon, ale bez danych nie potrafię szczelać w ciemno. Błąd sam gaśnie przy spokojnej równej jeździe, czy do tego musi być wyłączony zapłon? Nie masz problemu z rozruchem silnika? Błąd gaśnie po wyłączeniu silnika, natomiast pojawia się różnie czasem w trakcie jazdy, czasem przy uruchomieniu silnika. Silnik odpala bez problemu, od strzała. Mimo tego błędu silnik działa normalnie, nie ma objawów spadku mocy itp 6 godzin temu, jabrze napisał: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 20 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2019 Czyli wracamy do punktu wyjścia cewka lub świeca odpowiednio dobrana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 21 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2019 Proponuje; A/wymianę ; 1/ filtra powietrza , 2/ świece na marki beru oraz zmniejszenie szczeliny elektrod do 0,7 mm, 3/ świece, cewki - muszą być suche, czyste, 4/ zatankowanie do pełna na sprawdzonej stacji Pb98 ( zły skład mieszanki z jakiegoś powodu ), B/ sprawdzenie; 1/ szczelności układu wydechowego, 2/ wartości napięcia sond lambda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi