Skocz do zawartości

Wymiana zaworu odmy oraz zaworu odmy w 1,9dci

bilion11

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!!!,

Po przejrzeniu forum i informacjach  że membrana w zaworze odmy pada po ok 7 latach postanowiłem ten element wymienić, oraz sama odmę. Dzwoniłem do serwisu i zawór odmy z przewodami

tj. 8200952132 kosztuje.............. ponad 700 zł. W związku z tym chciałbym zakupić zawór odmy który będzie pasował do  Meg III PhI  a przewody out. Do wymiany także sama odma. Możecie podać które z tych elementów  wybrać aby pasowały ?

• 1 rok później...

Kup samą membranę- dostępna jest na allegro za 20zł bodajże :P 
Rozkładasz zawór płaskim śrubokrętem (jest na wcisk) i składasz sobie wszystko do kupy na nowo.
Dodatkowo jak chcesz mieć w 100% czysty dolot polecam zamontowanie przed zaworem odmy Oil Catch Tank. Tylko nie zapomnij chociaż raz na kilka miesięcy wybrać z niego oleju!IMG_20201124_190347.thumb.jpg.e2739a90c15818e9564bf5293e41ee18.jpg

• 8 miesięcy temu...
W dniu 26.11.2020 o 15:52, Kevin19091994 napisał:

Oil Catch Tank

Ile za to dałeś (daj jakiś link) do Alledrogo? Jak zamontowałeś ? Możesz zdjąć pokrywę i porobić zdjęcia jak połączyłeś, zamocowałeś itp. ?

PS. Ja zawór odmy wymieniłem dziś po 12 latach na nowy (kupiłem zestaw do Laguny II, Megane II - zawór ten sam a przewody miałem dobre, bo te nie pasują - 340 PLN).

https://allegro.pl/oferta/przewod-odmy-z-zaworem-zawor-megane-i-ii-1-9-dci-10195430241?snapshot=MjAyMS0wOC0xN1QwOTo1MDoyMC40MDJaO2J1eWVyOzAxMDY3MjJjNTQyM2U3NGUwOTYxNTlkZDJhYjE1YWY2M2EyYWIwOWU5YmFlZTRkNTNlNzczOTc0Y2ExMDJkOTE%3D

Rozebrałem stary zawór odmy a tu szok dalej jak nowy - membrana cała, szczelna, czysty, i membrana dalej elastyczna i wytrzymała, trzyma ciśnienie, zero spękań (będę miał na zapas jak nowy padnie). Wymiana tez profilaktyczna :)

PS 2. Jak zrobiłeś 175KM z 1.9DCI :P ?

Edytowane przez zonee