Patryk89m Opublikowano 6 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2019 Witam, To mój pierwszy post więc chciałbym się przywitać A przechodząc do tematu: Zakupiłem megane z końca 2004 roku, auto ma przejechane 170k. Szybko po zakupie pojawił się problem z odpalaniem na zimnym silniku,a dokładniej 1szym odpaleniem po nocy. Auto przy pierwszym odpaleniu startuje, klekocze i gaśnie. Przy kolejnym klekocze delikatniej i obroty się stabilizują i już jest spokój. Przy ruszaniu zrobił parę zająców, po czym jechał juz normalnie. Z tego co wyczytałem, może to być koło zmiennych faz, czujnik lub elektrozawór. Dodam, że rozrząd wymieniany był w połowie 2018. Czy można prosić o opinię na ten temat osob, które dłużej siedzą w temacie? Będę wdzięczny Pod tym linkiem filmik z uruchamiania samochodu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarna1 Opublikowano 6 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2019 Dobra diagnoza, ale żeby ustalić który z tych 3 elementów trzeba to rozebrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk89m Opublikowano 6 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2019 (edytowane) Dzieki za odpowiedz. Jestem nowy w marce Renault, czy zna ktoś godnego polecenia mechanika do aut francuskich w Krakowie/okolicy? Przy okazji, jakie moga być orientacyjne koszty, nie chciałbym gdzieś pojechać i zapłacić 2x więcej niż powinno to kosztowac Edytowane 6 Listopada 2019 przez Patryk89m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 6 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2019 2 godziny temu, Patryk89m napisał: Szybko po zakupie pojawił się problem z odpalaniem na zimnym silniku , a dokładniej 1szym odpaleniem po nocy. 2 godziny temu, Patryk89m napisał: Dodam, że rozrząd wymieniany był w połowie 2018. Po zakupie używanego auta warto ; A/ zmienić; - olej na markowy np; Valvoline Syn Power 5W40, - zapewnić maksymalny poziom oleju w misce olejowej, - filtr oleju na markowy; mann, knecht, purflux, - świece zapłonowe na zalecane oraz zadbać o szczeliny elektrod rzędu 0,7 mm, - świece i cewki muszą być suche i czyste, B/ sprawdzić ; - aby akumulator był w dobrym stanie ; czopy i klemy czyste, - czystość czół czujników i ich styków elektrycznych; położenia wału i wałka rozrządu, - mimo wszystko sprawdzić prawidłowość ustawienia rozrządu, - w pierwszej kolejności wymienić elektrozawór KZFR i obserwować efekt, 1 godzinę temu, Patryk89m napisał: czy zna ktoś godnego polecenia mechanika do aut francuskich w Krakowie/okolicy? C/ warto wejść ; małopolskie - serwisy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk89m Opublikowano 7 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2019 Dziekuje za odpowiedz, pomocne wskazówki. 20 godzin temu, Andrzej-2010 napisał: B/ sprawdzić ; - aby akumulator był w dobrym stanie ; czopy i klemy czyste, Odnosnie tego punktu mam pytanie. Jeśli akumulator ma wpływ to czy jego odpięcie w celu resetu radia mogło wplynąć w jakiś sposób na problem z odpalaniem? Tak jak mówiłem, problem pojawił się po zakupie, nie było go od początku. Auto było kupione ok 2 tygodnie temu, był na warsztacie i u elektryka i ani nikt nic takiego nie zaobserwował, odpalał normalnie. W weekend odpiąłem aku aby zaskoczyło radio i od tego czasu się to dzieje, może się coś rozłączyło lub "rozkonfigurowało"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 7 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2019 20 minut temu, Patryk89m napisał: Auto było kupione ok 2 tygodnie temu, był na warsztacie i u elektryka i ani nikt nic takiego nie zaobserwował, odpalał normalnie. Prawdopodobnie akumulator do kontroli/wymiany. Pomierz napięcie; - przed rozruchem, - w trakcie rozruchu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk89m Opublikowano 8 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2019 Dnia 7.11.2019 o 10:40, Andrzej-2010 napisał: Prawdopodobnie akumulator do kontroli/wymiany. Pomierz napięcie; - przed rozruchem, - w trakcie rozruchu. Akumulator posprawdzany. Na wylaczonym 12.1 Zaplon 12 Rozruch 9.9 ladownie 14.4 Jednak w ostatnich dniach problem z rozruchem zanikł. Ostatnie 3 dni, po dlugich przerwach (>10h) auto odpala normalnie (przy krotkich przerwach 1-2h nie mial problemów w ogóle). Dam znać jeśli się problem znowu pojawi, i będę mógł coś więcej powiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 8 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2019 10 minut temu, Patryk89m napisał: Akumulator posprawdzany. Na wylaczonym 12.1V Zaplon 12 Rozruch 9.9 ladownie 14.4 Napięcie akumulatora na wyłączonym silniku powinna być > 12,5 V, Przy rozruchu masz 9,9 V - to świadczy, że akumulator do ładowania/wymiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk89m Opublikowano 8 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2019 3 minuty temu, Andrzej-2010 napisał: Napięcie akumulatora na wyłączonym silniku powinna być > 12,5 V, Przy rozruchu masz 9,9 V - to świadczy, że akumulator do ładowania/wymiany. Posprawdzam jeszcze. Może być to wina krótkich tras jakie ostatnio robiłem, głownie miasto -> sklep - dom, pare km. Podjade tez na sprawdzenie do sklepu z aku, mam taki pod reka. Dzieki za wskazówki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
albertone Opublikowano 13 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2019 Napiecie masz za niskie .. Też miałem to grzechotanie po rozruchu (KFZR) Zalałem CERAMIZER do silnika (ten pomarańczowy) za 80 pln i po przejechaniu 100 km objaw ustał - do dziś mam spokój i nawet przy ujemnych temperaturach nawet nie zająknie.... A mam zalany 10w40 bo poprzednik taki zalał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignac1995 Opublikowano 25 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2020 Sprawdź pompkę paliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi