micha1964 Opublikowano 25 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2019 (edytowane) Cześć, Sprawdzałem dzisiaj przed zakupem w Renault Decar na modlińskiej w Warszawie Megane III ph II 1.6 dci. Autko na pierwszy rzut oka wydawało się bardzo zadbane, od prywatnego właściciela, który używał auto na co dzień i serwisował regularnie w ASO Renault. Auto z 2012 roku z silnikiem 1.6 dci, przebieg ok 192 000km. Udaliśmy się więc na serwis i wyszły następujące niesprawności : - wyciek oleju od strony rozrządu i z tyłu silnika - wyciek z tylnych amortyzatorów - przednie klocki do wymiany. O ile amortyzatory i klocki to nie problem - to części eksploatacyjne, martwią mnie te wycieki, najbardziej ten z tyłu silnika. Nie mam niestety zdjęć, ponieważ podczas serwisu nie pokazali mi auta od spodu, powiedzieli jednak, że wyciek jest dosyć duży, a żeby w ogóle go zdiagnozować potrzebny jest demontaż skrzyni biegów i ciężko na tą chwilę oszacować koszty. Czy spotkał się ktoś z Was z takimi objawami? Dodaje jeszcze zdjęcie rozpiski problemów, które mi dali. Z góry dzięki za pomoc! Edytowane 25 Listopada 2019 przez micha1964 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 25 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2019 21 minut temu, micha1964 napisał: - wyciek oleju od strony rozrządu i z tyłu silnika 1/ Odnośnie wycieku z tyłu silnika, to zalecam ; - umycie silnika i dokładna diagnoza skąd ten wyciek, - wyciek może być z przodu czy boku silnika, ale na skutek ruchu auta, olej przemieszcza się do tyłu, 2/ Odnośnie wycieku oleju od strony rozrządu, to czeka Cię wymiana kpl; rozrządu; 1.6 dCi na ciepłym silniku słychać rozrząd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micha1964 Opublikowano 25 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2019 Z tego co teraz znajduje w internecie, to rozrząd to chyba największa pięta Achillesowa tego silnika... Bardziej spodziewał bym się awarii wtrysków czy dpf, jednak wg serwisu w tej kwestii nie ma się do czego przyczepić (w tym konkretnym egzemplarzu) Śmieszne jest trochę to, że właściciel kilka tys km temu był z tym autem na przeglądzie w ASO Renault (tylko w innym) i o żadnych wyciekach mu nie mówili. Uznali również, że uszkodzony musiał być tył auta, co ciekawe czujnik lakieru wskazuje podwójną warstwę tylko w dwóch miejscach na tylnej klapie (nad reflektorami, zarówno nad lewym jak i prawym w tym samym miejscu). Nie wiem w jakiś sposób ktoś mógłby tak punktowo uszkodzić, a potem pomalować element Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 25 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2019 10 minut temu, micha1964 napisał: Śmieszne jest trochę to, że właściciel kilka tys km temu był z tym autem na przeglądzie w ASO Renault (tylko w innym) i o żadnych wyciekach mu nie mówili. Skup się na problemach, Nie należy słuchać właściciela, jeżeli nie masz czarno na białym, Kilka tys km, to bardzo dużo; - wszystko zależy jak eksploatujesz auto, - jak często wymieniasz olej, - jaki olej używasz, Rozrząd na łańcuchu jednorzędowym w reno, to nie to samo co w mercedesie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu73 Opublikowano 25 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2019 1 godzinę temu, micha1964 napisał: Sprawdzałem dzisiaj przed zakupem To masz jakiś punkt zaczepienia w celu zbicia ceny, zrobisz przy okazji rozrząd -będziesz miał spokuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Monument22 Opublikowano 22 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2020 A 1,6 dci nie jest przypadkiem na łańcuchu. Wedłóg serwisanta nie robić póki się nic nie dzieje. U mnie Megan 3 1,6dci 130KM 2013 Bylem nie dawno na kontroli samochodu przed zakupem w ASO. Diagnoza "wyciek oleju z dekla rozrządu" Wycena W ASO dekiel 800, robocizna 1600-2100. Od razu telefon do mechanika który naprawia tylko francuzy i jest w tym dobry. Jego wycena 450 zł , uszczelnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi