Baszar Opublikowano 20 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2020 Witam, mam zmartwienie. Dzisiaj po pracy kolega mnie sprowokował i przycisnąłem pedał gazu na zimnym silniku do 3000 tys obr. przez kilka sekund na 4 biegu. Około 1- 1,5 km przejechane od startu, temperatura na zewnątrz 1°c. Zakres najwyższego momentu obrotowego w tym samochodzie to 190 Nm przy 2250-3500 tys obr/min. Auto posiada Turbine. Renault Megane 1.4 Tce 130 km Czy mogą powstać przez taką jazdę jakieś konsekwencje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarna1 Opublikowano 20 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2020 ;). Tak, więcej spali benzyny niż przy delikatniejszej jeździe a na poważnie. Ńic mu nie będzie. Jakbyś zaraz po odpaleniu dawał do odcięcia i miał w silniku stary olej lub jakieś problemy ze smarowaniem to może i jakieś problemy by się pojawiły. Miałem dużo samochodów i za mlodziaka ostro beemki katowałem zaraz po starcie ale nigdy nic się nie popsuło ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baszar Opublikowano 20 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2020 (edytowane) Te 1-1,5 km przejechałem na 3 biegu 2100- 2200 obr/min, później 4 bieg i przeciągnąłem go powoli parę sekund do 3 000 tys, 5 bieg wrzuciłem i odpuściłem. Wiem jestem trochę przewrażliwiony, ale zapytać nie zaszkodzi. Pozdrawiam Edytowane 21 Stycznia 2020 przez Baszar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarna1 Opublikowano 21 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2020 (edytowane) Trochę ;)......... ładuj ile wlezie, jak ma się coś zepsuć to i tak się zepsuje. Po zapaleniu się 1 ikonki od temp (kwadracik) samochód można używać tak jak zaprojektowali go konstruktorzy. Czyli w pełnym zakresie obrotów. Edytowane 21 Stycznia 2020 przez Sarna1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baszar Opublikowano 21 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2020 (edytowane) Mógłbyś wkleić, gdzie tak pisze? U mnie nic na ten temat nie ma. Pozdrawiam. Edytowane 21 Stycznia 2020 przez Baszar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalVTS Opublikowano 21 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2020 Aż tak nie panikuj, jak raz przycisnąłeś na zimnym to silnik nie umrze. 3000 rpm to też nie zabójcze obroty nawet na zimnym silniku, więc nie masz czego się bać Jakbyś go codziennie ciągnął do odcinki po odpaleniu, to faktycznie może strzelić UPG, albo coś się przytrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarna1 Opublikowano 21 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2020 I to też tylko w przypadku nie stosowania się do zaleceń producenta co do świeżości płynów ustrojowych silnika i sprawności jego osprzętu. Jak wszystko sprawne można ładować ;). Zobacz jakie ciężkie życie mają auta flotowe, w wypożyczalniach itp. A chodzą ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baszar Opublikowano 22 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2020 Olej do wymiany w Marcu, będzie rok i około 15 tys. (zalecenie od Renault, rok lub 30 tys.) Jeżdżę na Elfie, 900 SXR 5w 40 Dzięki za opinie Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
onomatopeja Opublikowano 22 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2020 kurde... wg mnie silnik do wymiany po takim "ciśnięciu" na zimno xdddddddd - sory musiałem ;d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi