micha1964 Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Cześć, tydzień temu zmieniłem koła z zimowych na letnie. W zimie Megane jeździ na oryginalnych (przystosowanych do Megane III) felgach stalowych z oponami 195/65 R15. Na lato mam do niej również oryginalne felgi aluminiowe z oponami 205/55 R16. Na zimówkach auto jedzie jak po sznurku w każdych warunkach. Po zmianie na letnie 16' auto zdecydowanie gorzej się prowadzi na nierównościach, często ściąga je w prawo,zauważyłem również, że kierownica chodzi jakby "sztywniej". Rozumiem, że na większych kołach i oponach o niższym profilu może nastąpić pogorszenie komfortu, ale tutaj różnica jest bardzo zauważalna, nie tylko w komforcie ale także na pewności prowadzenia, w "zimie" nic nigdy nie ściągało itp. Mam to autko dopiero od kilku miesięcy i po zakupie praktycznie od razu zmieniłem koła na zimowe, więc nie jestem w stanie powiedzieć, czy to auto już tak miało, czy teraz coś się zmieniło. Czy jest szansa, że wulkanizator coś "popsuł" przy zmianie kół? (były oczywiście wyważane) z góry dzięki za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalVTS Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Mam na swojej Meganie zarówno zimowe jak i letnie opony 205/55/R16 i nic takiego na obu zestawach się nie dzieje. Wcześniej miałem też 195/65/R15 i 225/45/R17 i przy każdej zmianie samochód prowadził się co prawda trochę inaczej, ale nigdy nie ściągało go. Możliwe, że Twoje letnie opony mimo, że są wyważone, to jednak są uszkodzone w jakiś sposób albo nierównomiernie zużyte. najlepiej jakbyś miał od kogoś pożyczyć inny zestaw kół letnich i sprawdzić czy na nich też będzie ściągało. Możesz też spróbować pozamieniać kola (tył na przód) i zobaczyć czy coś to zmienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi