colnet Opublikowano 5 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2020 Jestem w trakcie naprawy elektrycznego podnoszenia szyby drzwi tylnych. Główną trudnością jak na razie jest sposób rysowania schematów elektrycznych samochodów. O ile ze schematami RTV radzę sobie, to samochodowe są dla mnie nieprzejrzyste choć dużo mniej w nich elementów. Na przykład taki schemat : Nie wiem nawet gdzie do układu przychodzi napięcie zasilania +12V. Co to jest np. ten tajemniczy kwadrat "260" do którego przychodzi tylko jeden kabel, co w nim znaczą : 1L, 2L, a co oznacza "No" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 5 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2020 Schematy są jak dla mnie bardzo czytelne. W kwadratach z numerami oznaczone są komponenty elektryczne samochodu. Na przykład 260 to jest skrzynka bezpieczników, by zobaczyć skąd do niej dochodzi napięcie należy otworzyć schemat z komponentem 260 i z rozwijanej listy wybrać "płytka bezpieczników kabiny". Załączam samouczek visu w pdf, oraz plik rar z wszystkimi komponentami i oznaczeniami. W renault komponenty elektryczne zawsze mają ten sam numer niezależnie w jakim modelu występują. W otwartym schemacie masz możliwość podglądu umiejscowienia elementu w samochodzie. GENE.PDF DOCUMENT.rar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 5 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2020 To jest bardzo proste, tylko trzeba załapać o co chodzi. Masz tylko ten schemat czy całą bazę Visu? Jeżeli tylko to, to będzie trudniej, natomiast w schematach visu masz jeszcze plik pdf pt "Wiadomości ogólne" i tam są wszystkie odpowiedzi na Twoje pytania. W skrócie podpowiem: +12V to linia koloru czerwonego +12V po zapłonie to linia koloru pomarańczowego Kwadrat 260 to skrzynka bezpieczników No - to oznaczenie koloru wtyczki, w tym przypadku kolor czarny. 1L to kod połączenia. W tym przypadku z 1 pinu czarnej wtyczki idzie zasilanie 12V ze skrzynki bezpieczników do złącza R3 (prawdopodobnie w słupku drzwi). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colnet Opublikowano 5 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2020 Dziękuję za odpowiedzi (podziękowania dla aniewa i meganecoupe02 ). Teraz dużo jaśniej. Pozostaje postarać się o tą bazę Visu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 5 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2020 (edytowane) Baza jest na naszym forum: https://megane.com.pl/files/file/174-schematy-elektryczne-megane-i-scenic/ , pobierz dla megany II ph II plik NT8340. Korzystanie z pełnej wersji visu jest banalnie proste, działa jak przeglądarka z linkami. Edytowane 5 Maja 2020 przez aniewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colnet Opublikowano 5 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2020 Mój Megane to : Renault Magane Dynamique II ph II 2008 - tam w spisie nie ma, ale myślę że trzeba się kierować tym że to megane II phII 2008 - wątpię żeby dla większego silnika były jakieś zmiany w elektryce drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 5 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2020 Pobierz z najwyższą notą techniczną (NT), ja zawsze patrzę jaki jest najwyższy numer podzespołu na liście wyboru. Im więcej dostępnych podzespołów tym nowszy schemat. W MII ph II kończą się na 1782. Warto mieć kilka takich schematów dla danego modelu, nie we wszystkich są dostępne wszystkie elementy i wersje wyposażenia elektrycznego oraz wersje silnikowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drx79 Opublikowano 15 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2022 Witam wszystkich Czy posiadacie jakiś link do visu schema, gdzie są schematy do megan III z 2012 roku?? Bedę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi