karek82 Opublikowano 9 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2020 (edytowane) Witam. Mam scenik 1.6 k4m 2002 i ostatnio zaczęło mi kąpać od strony rozrządu wymienoilem caly rozrząd i tydzień był spokuj dzisiaj problem powrócił i nie wiem co mogę zrobić albo co jest przyczyną proszę o pomoc pozdrawiam Edytowane 9 Maja 2020 przez karek82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 9 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2020 Zareklamować u wymieniając ego. Puściło uszczelnienie wałka pompy wody. Niewielki krótkotrwały wyciek z pompy jest akceptowalny, ale ciągły nie. Może być też wyciek spod obudowy pompy. Widziałem dwa sposoby montażu pompy wody: uszczelka z zestawu lub silikon. Przy montażu pompy można łatwo uszkodzić nowe uszczelnienie bo pompa musi być mokra. Na sucho nie wolno bawić się pompą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karek82 Opublikowano 9 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2020 (edytowane) Sam wymieniłem całość dałem uszczelkę i naprawdę cienko silikonu bo gdzieś na you tube ktoś tak radził. Może owy silikon puścił. Nie wiem jak to zdiagnozować skąd cieknie. Na ruskich odcinkach 15 km jest ok ale dłuższe trasy to zbiornik pusty. Jest możliwość że blok od strony rozrządu jest pęknięty ? Edytowane 9 Maja 2020 przez karek82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 9 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2020 Czy poprawnie odpowietrzony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karek82 Opublikowano 9 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2020 Hmm myślałem że sam się jakoś odpowietrzy dodam że mam log. Dziś na gorącym był pusty zbiorniczek jak auto ostugło jest minimum czy tak ma być Przed chwilą, karek82 napisał: Hmm myślałem że sam się jakoś odpowietrzy dodam że mam log. Dziś na gorącym był pusty zbiorniczek jak auto ostugło jest minimum czy tak ma być Dodam że z nawiewów po przeliczeniu na ciepło leci bardzo gorące powietrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 10 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2020 Korek jest sprawny od zbiornika wyrównawczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 10 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2020 (edytowane) Dnia 9.05.2020 o 20:50, karek82 napisał: Hmm myślałem że sam się jakoś odpowietrzy dodam że mam log. Dziś na gorącym był pusty zbiorniczek jak auto ostygło jest minimum czy tak ma być Odwrotnie - objętość płynu z temperaturą rośnie. Musisz porządnie odpowietrzyć układ, bo w układzie zalega za dużo powietrza, a to z silnika wypycha płyn pod ciśnieniem w najsłabszym miejscu jeszcze przed otwarciem termostatu. Weź pod uwagę, że do otwarcia suchego termostatu potrzeba znacznie wyższej temperatury niż do zanurzonego w płynie. Odkręcasz korek uzupełniasz płyn i otwierasz odpowietrznik do czasu płynu wyciekającego strugą i następnie go zakręcasz. Korek na zbiorniczku wyrównawczym zakręcasz dopiero po włączeniu się wentylatora na chłodnicy. Edytowane 10 Maja 2020 przez jabrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karek82 Opublikowano 17 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2020 Tak tylko że ja nie mam tego odpowietrznika chyba gazowni gozdemontował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 17 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2020 Zakrętka zbiorniczka wyrównawczego płynu chłodniczego jest koniecznością ze sprawnym zaworkiem dwustronnym nad i pod ciśnieniowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karek82 Opublikowano 20 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2020 Dzięki pany. Problem rozwiązany. Postanowiłem rozkręcić cały rozrząd i okazało się że w obudowie pompy wody jest szpilka na którą założony jest napinacz owa szpilka była nie zakręcona i z niej kąpał płyn. Pomyślał by ktoś. Dzięki za porady i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi