Maciekek Opublikowano 25 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2020 Dzień dobry, Od niedawna jestem okazję pojeździć trochę Megane 3 z 2010 roku z silnikiem 1.6 110KM. Ponieważ lubię dbać o auta (ale nie jestem mechanikiem), to często sam wole zadbać o auto, którym jeżdzę. Nie przepadam za oddawaniem ich do mechaników, tylko dla czynności, które umiem zrobić sam. Ale właśnie czy umiem, to wole się upewnić. W innych autach raczej sam wymieniałem olej, wiec wiem na czym to polega. Ale to moje pierwsze renault wiec wolę się upewnić czy dam radę czy wiem o wszystkim. Może ktoś się podzielić doświadczeniami z wymiany oleju w tym aucie? Przede wszystkim interesują mnie te kwestie: 1) Czy dam rade na samych podnośnikach (lewarkach, kobyłkach) - niestety nie mam kanału 2) Pewnie, aby uzyskać dostęp do miski olejowej (korka) trzeba zdjąć osłonę silnika? 3) Czy można odkręcić filtr kluczem łańcuchowym do filtrów? Czy trzeba mieć ten specjalny kluczy, dopasowujący się do kształtu filtra? 4) Czy jakieś dodatkowe czynności podjąć? Coś w stylu: odłącz akumulator, albo nie odłączaj akumulatora itp, wszystko chętnie wysłucham Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czik3n Opublikowano 25 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2020 1. Bez problemu tylko musisz auto opuścić przy spuszczaniu oleju. 2. U mnie ściągają 3. Tak, łańcuchowym u mnie odkręcali nie raz ( stary filtr i tak jest przecież do kosza) musisz uważać tylko na alternator który jest blisko 4. Nic więcej u mnie nie robią 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 25 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2020 1 godzinę temu, Maciekek napisał: Czy jakieś dodatkowe czynności podjąć? Coś w stylu: odłącz akumulator, albo nie odłączaj akumulatora itp, wszystko chętnie wysłucham Akumulator warto odłączyć by niechcący nie spowodować zwarcia. Nic nie trzeba kodować. Przy odkręcaniu filtra bardzo dobrze spisuje się klucz pazurkowy. Zaopatrz się też w nową uszczelkę korka oleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deku Opublikowano 26 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2020 Uważaj właśnie z filtrem. Czytałem gdzieś temat, że ktoś własnie zrobił zwarcie przy odkręcaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czik3n Opublikowano 26 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2020 U mnie aż iskry poszły i dym ostatnio , ale generalnie nic się nie stało, auto nie świruje w ogóle (odpukać). Niemniej faktycznie trzeba uważać na ten alternator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekek Opublikowano 26 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2020 Dzieki za odpowiedzi i porady, @czik3n to przez to ze zwarłeś do alternatora? kluczem, filter? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czik3n Opublikowano 26 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2020 Nie Ja, ale tak tym kluczem a'la "łańcuch rowerowy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekek Opublikowano 26 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2020 a kojarzycie jaki to klucz alb rozmiar do tych filtrow? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 26 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2020 Kup klucz pazurkowy za niecałe 20, pasuje do wszystkich filtrów. Wpisz w allegro "klucz pazurkowy do oleju" to zobaczysz jak wygląda. Im mocniej kręcisz tym silniej dociska łapkami do filtra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekek Opublikowano 26 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2020 (edytowane) @aniewa o nie znalem tego Ok, to jeszcze jedno pytanie, o filtr paliwa. Gdzie on jest? Jakieś odpowietrzanie po wymianie trzeba robić? Nie chce zakładać nowego tematu, może tu w tym się dowiem Oczywiscie chodzi o 1.6 110KM 2010 rok Edytowane 26 Maja 2020 przez Maciekek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 26 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2020 Prawdopodobnie go nie masz, gdyby był to znajdziesz go obok pochłaniacza par paliwa przy zbiorniku paliwa. Układ sam się odpowietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekek Opublikowano 26 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2020 @aniewa widać go bez sciagania plastikow? Czemu moze go nie byc? Nie rozumiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czik3n Opublikowano 26 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2020 Filtru paliwa nie ma, bądź jest zintegrowany z pompą na stałe, kupić kupisz w jakims intercars po Vin. Ja tak zrobiłem, i leży bo mechanik powiedział, że w tym aucie się nie wymienia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 26 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2020 1 minutę temu, Maciekek napisał: @aniewa widać go bez sciagania plastikow? Czemu moze go nie byc? Nie rozumiem Bo fabryka tego nie przewidziała. Jest sitko w baku i to w zupełności wystarcza. Tam gdzie jest pochłaniacz i opcjonalnie mógł być filtr paliwa nie ma plastików. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekek Opublikowano 26 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2020 OK, to dzieki za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi