adamvcf Opublikowano 27 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2020 Witam, mam dość specyficzny problem: - na biegu jałowym spadają mi obroty bardzo często do 750 obr/min, a czasami nawet do 500, wtedy muszę przygazować żeby mi nie zgasł. Problem w tym, że jednak czasami gaśnie. - drugi problem z tym związany objawia się tym, że zaraz po zgaśnięciu ma duży problem z odpaleniem. Udaje się np. dopiero za 4-5 razem. Przy nieudanych próbach słychać że rozrusznik pracuje, czasami udaje mu się uruchomić silnik dosłownie na chwilę, ale wskazówka obrotów jest na 500 i po chwili znowu gaśnie. Dlatego przy próbach uruchomienia muszę również gazować. Najśmieszniejsze jest to, że już po skutecznym uruchomieniu pojazdu, mogę go gasić i zapalać nawet 10 razy i odpala bez zająknięcia w ułamek sekundy. Co istotne, problem z odpaleniem zdarza się tylko i wyłącznie po opisanym zgaśnięciu. Odpalanie zimnego czy ciepłego silnika po krótkim postoju ZAWSZE jest skuteczne. Co może być według was przyczyną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 27 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2020 Zespół KZFR. Obroty jałowe gorącego silnika to 700. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamvcf Opublikowano 27 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2020 KZFR razem z kompletem rozrządu wymieniałem ok. dwa miesiące temu i nie zauważyłem różnicy w opisywanym aspekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Refild Opublikowano 27 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2020 a czujnik położenia wałka rozrządu ? a silniczek krokowy ? diagnostyka komputerem ? czy oby na pewno mechanik wymienił Ci koło zmiennych faz rozrządu ? słyszysz tzw grzechotkę jak odpalasz i nie chce odpalić ? może zainkasował kasę a koło zostało bo mu się ustawiać nie chciało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 27 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2020 36 minut temu, adamvcf napisał: KZFR razem z kompletem rozrządu wymieniałem ok. dwa miesiące temu i nie zauważyłem różnicy w opisywanym aspekcie. A elektrozawór pozostał niesprawny. Wykończył jedno koło, a teraz dobija drugie. Wszystko pod warunkiem prawidłowego oleju 5W. 30 minut temu, Refild napisał: a silniczek krokowy ? Skończył się z nastaniem M2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamvcf Opublikowano 27 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2020 40 minut temu, jabrze napisał: A elektrozawór pozostał niesprawny. Wykończył jedno koło, a teraz dobija drugie. Jest jakaś możliwość diagnostyki tego elementu? czy po prostu wymienić i się przekonać? 1 godzinę temu, Refild napisał: a czujnik położenia wałka rozrządu ? a silniczek krokowy ? diagnostyka komputerem ? czy oby na pewno mechanik wymienił Ci koło zmiennych faz rozrządu ? słyszysz tzw grzechotkę jak odpalasz i nie chce odpalić ? może zainkasował kasę a koło zostało bo mu się ustawiać nie chciało. Czujnikowi będę musiał się przyjrzeć, mechanik żadnych błędów po podpięciu nie wykrył. KZFR akurat na pewno wymienione, dostałem stare z powrotem ;) Przy rozruchu żadnego grzechotania nie ma, dźwięki są standardowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 27 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2020 30 minut temu, adamvcf napisał: Jest jakaś możliwość diagnostyki tego elementu? czy po prostu wymienić i się przekonać? Zawartość kąta przesunięcia zapłonu na gorącym silniku i wolnych obrotach, oraz jego dryf. Zakładam, że masz powyżej 5 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamvcf Opublikowano 16 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2020 Gdyby kogoś interesowało, to przyczyną była przepustnica. Po jej czyszczeniu i adaptacji wszystko chodzi tak jak powinno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi