spadohroniaz Opublikowano 11 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2020 (edytowane) Hejka, problem wygląda następująco: na włączonym silniku wrzucam bieg wsteczny i wchodzi z wielkim oporem, czasem niemal potrzeba dużo siły, natomiast bez żadnych zgrzytów. Jeżeli nie odpuszczę w tym czasie sprzęgła i próbuję jeszcze raz wrzucić wsteczny - problemu nie ma, wchodzi gładko. Natomiast jeśli ponownie odpuszczę sprzęgło i chce wrzucić R - problem się znów pojawia. Czasem jest to bardziej odczuwalne, czasem mniej, a czasem problemu nawet nie ma. Jest to jednak irytujące, zważywszy na to, że ta sama sytuacja zaczyna powoli pojawiać się z biegiem 1. Dodam również, że problem nie występuje przy zgaszonym silniku. Widziałem już podobne tematy na innych forach jednak bez rozwiązania. Czy może ktoś borykał się z tym problemem, ma jakieś doświadczenie i zna rozwiązanie ? Dzięki z góry za info Megane 4, 1.6 130 2016. 160k przebiegu Edytowane 11 Czerwca 2020 przez spadohroniaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azathermenian Opublikowano 14 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2020 Ktoś coś ? Po przejechaniu dłuższej trasy problem nie występuje albo jest mniej zauważalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 14 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2020 Do wymiany olej w skrzyni na zalecany. Podczas wymiany obejrzeć czy w nim nic nie ma. Przy tym przebiegu to powinna być już jego druga wymiana. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azathermenian Opublikowano 14 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2020 Ktoś wymieniał już olej w skrzyni ? Dla lajka będzie to trudna operacja, czy bezpieczniej podjechać do mechanika ? Jak to wygląda kosztowo jeśli mówimy o samej usłudze wymiany ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azathermenian Opublikowano 8 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2020 (edytowane) A więc tak, po sprawdzeniu sprzęgło było na wykończeniu. A zatem jestem już po jego wymianie + w cenie wymienił mi olej w skrzyni. Efekt jest taki, że opór przy zmianie już nie występuje, ba, każdy bieg zupełnie inaczej wchodzi. Ogólnie mniej szarpie i znacznie niżej bierze. Mam natomiast kolejny problem - pedał sprzęgła jest znacznie twardszy i czuje czasem pod stopom pewne *obcieranie*. Pytanie, czy to się ma dotrzeć, ułożyć, czy się nie pieprzyć i dawać na reklamacje Dzięki z gory Edytowane 8 Lipca 2020 przez Azathermenian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi