adzik425 Opublikowano 11 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2020 Czesc wszystkim. Z moja Meganka mam taki problem: samochod kupilam okolo 1.5 roku temu i zaraz po kupnie wymienilismy komplet rozrzadu - pasek, rolki (z Continental) i pompe wody (filtry, olej, klocki itp. rowniez). od tamtej pory samochodem zrobilismy niecale 15 tys. km. kilka tygodni temu przy odpaleniu na zimnym silniku dochodzil dziwny dzwiek z okolic rozrzadu - jakby ocieranie, nic metalicznego (dzwiek nagralam i umiescilam ponizej). wybralismy sie do mechanika, sprawdzil wszystko i powiedzial, ze to pompa wody, poniewaz byla zalozona jakas tania, nie z Conti. pompa wody zostala wymieniona i dzisiaj, doslownie tydzien pozniej, dzwiek znowu sie pojawil. pompa wody zakupiona z Renault. dzwiek pojawia sie tylko przy odpalaniu na zimnym silniku, znika po kilku przejechanych metrach. poza tym samochod zachowuje sie calkowicie normalnie. mial ktos z was juz taki problem? z uslug tego warsztatu korzystalismy juz czesto, wiec mamy do niego zaufanie. Nasz samochod to Renault Megane 3 coupe, silnik 1.9 dci diesel 130KM, przebieg 171tys., rok 2009 WhatsApp Audio 2020-06-11 at 11.28.23.mp4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawlo7721 Opublikowano 11 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2020 Miałem kiedyś podobny dźwięk w innym aucie. Generalnie częstotliwość dźwięku jest podobna. U mnie okazało się krzywe jedno z kół na wałkach rozrządu po wymianie koła i paska dźwięk ustał. Czy po wymianie pompy mechanik wymienił również pasek na nowy czy założył stary? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adzik425 Opublikowano 11 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2020 1 minutę temu, pawlo7721 napisał: Miałem kiedyś podobny dźwięk w innym aucie. Generalnie częstotliwość dźwięku jest podobna. U mnie okazało się krzywe jedno z kół na wałkach rozrządu po wymianie koła i paska dźwięk ustał. Czy po wymianie pompy mechanik wymienił również pasek na nowy czy założył stary? Zalozyl stary, poniewaz powiedzial, ze rozrzad z Conti jest bardzo dobry i z doswiadczenia wie, ze dobrze sie sprawdza i gdyby byl jakis inny, to zalozylby wtedy napewno nowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawlo7721 Opublikowano 11 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2020 Po 15000 tysiącach kilometrów pasek już zdążył się dopasować do kół rozrządu i generalnie wymiana pompy i inny niż wcześniej naciąg paska mógł spowodować ze dźwięk na chwilę ustał. Niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę ale ja zawsze po każdej ingerencji w rozrząd wymieniam pasek. Generalnie zawsze powinno się zakładać przynajmniej nowy pasek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 11 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2020 47 minut temu, adzik425 napisał: dzwiek pojawia sie tylko przy odpalaniu na zimnym silniku, znika po kilku przejechanych metrach. poza tym samochod zachowuje sie calkowicie normalnie. Zdemontować pasek osprzętu i posłuchać, 13 minut temu, pawlo7721 napisał: Niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę ale ja zawsze po każdej ingerencji w rozrząd wymieniam pasek. Tak mówią zasady serwisu auta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi