Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

M IV problem z kluczykiem i klaksonem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

kupiłem Megane IV 1,5 dci, 2016r.
Zmieniłem baterię w kluczyku (to nie jest karta tylko kluczyk z grotem) i pilot przestał działać. Wychodzi na to, że pilot został rozkodowany bo immobilaizer nie pozwala odpalić auta.
Czy w domowych warunkach da się jakoś zaprogramować ten kluczyk? Czy potrzebuję kod i kabel do kompa? (skąd wziąć kod kluczyka/immo?)

I pytanie nr 2: klakson raz działa, raz nie działa. Na 10 wciśnięć zadziała raz. Gdzie szukać przyczyny? Poduszka jest wpięta na zatrzaski czy na śruby?
Gdzie jest syrena w tym aucie?

No blokuje, brak immo. Kostka immobilaizera jest wdrukowana w płytkę. Ma to jakieś znaczenie? Czy jest tam przylutowana bo ma połączenie z czymś czy ją tam przylutowali bo im się tak uwidziało?

Po otwarciu kluczyka i wymianie baterii nie działa. Padła kostka immo? w 3 letnim aucie? To z czego to jest zrobione?

Programowanie kluczyka? Jak? Metody internerowe nie działają. Nie mam żadnych kodów kluczyków.

Klakson - kable pod poduszką są ok. nie widać przetarć, załamań przewodów. W tym aucie klakson działa tylko u góry serca kierownicy? Bo w większości normalnych aut działa na całym sercu kierownicy. w tym, z tego co widzę, tylko u góry. o ile zadziała.

@Komarek, nie wiem co było naprawiane bo nie znam historii tego auta. poprzedni właściciel też nie zna. teoretycznie. W praktyce przód był robiony bo lampy były zmieniane, poduszka przynajmniej kierowcy zmieniana.

Którędy idą przewody od klaksonu? Nie znalazłem nigdzie obrazka jedynie ktoś napisał, że syrena jest pod zderzakiem.  Potwierdzi ktoś to info?

Edytowane przez moomintroll

Klakson jest w okolicy emblematu co nie zmienia faktu że aby się dostać do niego trzeba zdjąć zderzak.

"Zasilanie" styków klaksonu jest poprzez mechanizm zwijacza pod kierownicą.

Ja bym zdjął osłony pod kiera i obejrzał wiązkę immobilisera.

• 3 tygodnie później...

Megane 4 klakson jest po stronie pasazera w zderzaku. Trzeba odkręcić kluczem 7 zaślepkę od spodu i po włożeniu ręki już poczujecie klakson. Podłączenie standardowe bez żadnych wtyczek. Odkreca się go kluczem 13

Dnia 10.07.2020 o 04:24, szwagier24a napisał:

Klakson jest w okolicy emblematu co nie zmienia faktu że aby się dostać do niego trzeba zdjąć zderzak.

"Zasilanie" styków klaksonu jest poprzez mechanizm zwijacza pod kierownicą.

Ja bym zdjął osłony pod kiera i obejrzał wiązkę immobilisera.

Nie jest pod emblematem tak jak w Megane 3. Jest na dole pod zaślepka od spodu zderzaka