Bodjo Opublikowano 15 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2020 Witam Tematów na temat hamulca ręcznego było już dużo ale nie znalazłem odpowiedzi. Po awarii czujnika położenia pedału sprzęgła został wymieniony, wszystko działa prawidłowo ale błąd na desce rozdzielczej pozostał. Po podjechaniu do mechanika i podpięciu komputer nie widzi czujnika i nie może skasować błędu. Założony następny czujnik i dalej ta sama sytuacja. Jak wyjmę bezpiecznik z pod siedzenia błąd znika ale po włożeniu spowrotem pojawia się. Ktoś miał podobną sytuację albo może wie jak to naprawić ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 15 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2020 (edytowane) 15 minut temu, Bodjo napisał: Po podjechaniu do mechanika i podpięciu komputer nie widzi czujnika i nie może skasować błędu. To trzeba zrobić porządnym interfejsem, a nie "czymś" uniwersalnym. Clip prawdę powie co dalej jeśli jeszcze coś jest nie tak. Błąd powinien zniknąć jeśli nie była użyta żółta rączka od katapulty. Edytowane 15 Lipca 2020 przez jabrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bodjo Opublikowano 15 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2020 Niestety była użyta katapulta ;-) Mechanik w drugim moim scenic II naprawiamł taki błąd więc podejrzewam że ma odpowiedni komputer, nie jest to Heniek z garażu blaszanego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 15 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2020 W najgorszym przypadku rozbierze zwijacz hamulca i zazbroji linki ręcznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bodjo Opublikowano 16 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2020 Tylko, że ręczny działa prawidłowo, dobrze zaciąga i zwalnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu73 Opublikowano 16 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2020 Ten ręczny na linki to mega porażka Renault. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 16 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2020 8 godzin temu, Bodjo napisał: Tylko, że ręczny działa prawidłowo, dobrze zaciąga i zwalnia. Zmierzyłeś siłę z jaką zaciąga? Wystarczy za duże tarcie linek i idzie na max do końca sygnalizując na pomarańczowo błąd. 11 minut temu, krzychu73 napisał: Ten ręczny na linki to mega porażka Renault. Wręcz przeciwnie - jest rewelacyjny jeśli chodzi o ruszanie przodem w dół, czy odwrotnie. Doskonale sobie radzi z dociąganiem na stromych zboczach. Wszelkie testowania zrobiliśmy w Kaczorach a są tam doskonałe warunki. Dla mnie działa lepiej jak układy silnikowe z M3. Hamowanie awaryjne działa znakomicie pod warunkiem, że cały układ jest sprawny. Po nim nie ma żadnego błędu. Mam go 14 lat i sporo jeździłem po górach - wręcz sobie chwalę, tym bardziej, że mam odczyt stromości zjazdu, czy podjazdu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 16 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2020 Dnia 15.07.2020 o 15:03, Bodjo napisał: Po awarii czujnika położenia pedału sprzęgła został wymieniony, wszystko działa prawidłowo ale błąd na desce rozdzielczej pozostał. Walczyłem z tym problemem w SC II ponad rok ale niestety bez efektów. Podmiana czujnika, przedzwanianie przewodów, podgląd pracy tego czujnika itp ale błąd pojawiał się ponownie po kilku wciśnięciach pedału sprzęgła. Rozwiązałem to w ten sposób, że w sterowniku licznika zaznaczyłem, że ręczny jest mechaniczny. Dwa lata i zero problemów, jedyny dyskomfort to taki, że nie zaświeca się kontrolka zaciągnięcia hamulca ręcznego. Obecnemu użytkownikowi to nie przeszkadza bo ręczny działa w trybie automatycznym więc w sumie ta kontrolka niewiele wnosiła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 16 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2020 2 minuty temu, aniewa napisał: Walczyłem z tym problemem w SC II ponad rok ale niestety bez efektów. Też to miałem - musiałem kupić nowy potencjometr, bo za którymś razem błąd wracał. Wtedy jeszcze aso nie wiedziało, że to się kalibruje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu73 Opublikowano 17 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2020 21 godzin temu, jabrze napisał: Wręcz przeciwnie - jest rewelacyjny jeśli chodzi o ruszanie przodem w dół, czy odwrotnie. Nie chodziło mi o jakość działania ,a o serwis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 17 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2020 Mam już trzeci lub czwarty komplet zacisków od nowego samochodu. Pierwszy uszkodził się jeszcze na gwarancji. Wymienili dwa, a ja zapłaciłem tylko za nowe klocki. Hamulec mam aktywny cały czas. Były problemy, ale nigdy nie użyłem katapulty. W skrzynce mam tylko zmieniony przekaźnik spolaryzowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi