Majczel Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Witam. Niedawno w mojej megance wystąpił problem z gaśnięciem silnika chwilę po odpaleniu. U mechanika po podpięciu do komputera wyszły błędy zmiennych faz rozrządu. Jednak problem jest w tym że ja mam silnik 1.6 w wersji 101 KM czyli z tego co wiem (z tego forum zresztą) silnik gdzie zmiennych faz rozrządu wgl nie ma. Zapomniałem o to spytać także może ktoś tutaj mi to wyjaśni. Jestem zupełnym laikiem jak chodzi o mechanikę ale wydaje mi się to ciekawe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2020 25 minut temu, Majczel napisał: U mechanika po podpięciu do komputera wyszły błędy zmiennych faz rozrządu. Podaj te błędy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Podepnij komputer dedykowany do renowki - clip albo chociaż pyren clip. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czik3n Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2020 (edytowane) Były w ogóle meganki III z 1.6 bez "koła" ? u mnie fabryczne siedzi 200k prawie, grzechocze tylko zimą bo auto jeździ od roku głownie tylko piątek- niedziela i wszystko ok. Teraz mi zagrzechotala w lato lekko może z dwa razy, ale wyznaje zasadę jak coś się dzieje to auto musi dostać w palnik, i rzeczywiście nie tykam się niczego, przepustnicy nie czyściłem a zrobilem 60kkm w 2.5 roku ani innych cudów, tylko świece co drugą wymiane filtrów i oleju i auto jak tylko np ma za niskie obroty pod odpaleniu ( stojąc prawie tydzień na parkingu) to z zegarkiem w ręku nie liczę obrotów silnika i terkotania po karoserii tylko robi ok 900km dziennie i chodzi jak zloto po takim przepałowaniu. Kończąc OT: Mi też grzechocze, zimą szczególnie, a leje bardzo dobry jakościowo olej, i zmieniam 2/3 razy do roku. Clipa trzeba podlączyć i jeśli jest koło to może faktycznie już trzeba je zmienić. Nic nie jest wieczne Nie wiem jak u innych użytkowników 1.6 ale u mnie slychać zmiane faz i auto dostaje kopa, zamulone jest jazdą po mieście i nawet pałowanie jak w RS'ie nie pomaga, tylko jazda autostradą na dłuższym odcinku pomaga w moim przypadku. Edytowane 19 Sierpnia 2020 przez czik3n Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Były wersje 100KM bez koła zmiennych faz rozrządu, miały wtedy skrzynię 5 biegową. Łatwo poznać wersję po silniku, jeżeli tuż za wlewem oleju jest pionowy zawór z wtyczką elektryczną to jest koło zmiennych faz i wtedy ma 113KM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2020 7 godzin temu, czik3n napisał: Nie wiem jak u innych użytkowników 1.6 ale u mnie slychać zmiane faz i auto dostaje kopa, zamulone jest jazdą po mieście i nawet pałowanie jak w RS'ie nie pomaga, tylko jazda autostradą na dłuższym odcinku pomaga w moim przypadku. Jest to regułą dla wszystkich silników - w przypadku dużego udziału jazdy po mieście. Są megane 3/1,6 z silnikiem k4m848 z kzfr o mocy 100 KM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Z tego co wiem, k4m 848 nie ma kzfr, k4m 858 ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Są wyjątki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Jakieś dokładne informacje na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2020 1.6 100 stuki przy uruchomieniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Z tego tematu wynika tyle, że 848 nie ma kzfr, a tylko jedna osoba twierdzi inaczej w jednym poście. Zdjęcia silników z ogłoszeń, specyfikacja techniczna doświadczenia zdecydowanej większości użytkowników potwierdzają moją opinię, że 848 nie ma, a 858 ma kzfr. Mam 858 u siebie i ma kzfr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2020 A jaką ma moc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2020 110 czy 113KM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2020 To chodzi o silnik z kzfr o mocy 100 KM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2020 No to ja takiego nie spotkałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi