bilion11 Opublikowano 4 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2020 Witam!!, wymieniam rozrząd a przy okazji chciałbym wymienić pasek osprzętu i termostat .Który z tych pasków do 1,9 dci 130 KM FAP CONTI 7PK1125, RENAULT OE 8200833550 7PK1127 . Obudowy oryginału nie znalazłem jedynie https://mdparts.pl/8200641307,3,858,5569 . Byłbym wdzięczny za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lufa Opublikowano 6 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2020 Ja właśnie jestem po wymianie obudowy termostatu. Wymieniałem na taką https://allegro.pl/oferta/termostat-obudowa-megane-iii-scenic-iii-1-9-dci-5813334404 wraz z czujnikiem temperatury. Silnik mam bez fap . Powód , to przerwana uszczelka obudowy. Płynu ubyło mi 3 l, a zorientowałem się dopiero gdy w chłodniejszym dniu nie miałem ogrzewania. Także układ nie jest zabezpieczony na wypadek wycieku. Czujnik w termostacie, gdy nie ma płynu nie zasygnalizuje problemu a w zbiorniczku brak czujnika poziomu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 6 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2020 6 minut temu, lufa napisał: zorientowałem się dopiero gdy w chłodniejszym dniu nie miałem ogrzewania. To i tak masz szczęście bo gdyby to był 1,4 TCE to przy takim ubytku płynu pewnie wymieniałbyś już uszczelkę pod głowicą lub tuleje cylindrów. Jak na 1,9 dci to naprawdę bardzo rzadki przypadek. Tyle lat śledzę to forum i takiego przypadku w tym silniku nie pamiętam. Swoją drogą mogłeś zostawić czujnik temperatury oryginał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lufa Opublikowano 6 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2020 Rzadki przypadek uszkodzenia z braku chłodzenia, czy przypadek utraty chłodzenia? Uszczelka, przerwana mocno rozciągnięta, w obudowie uszkodzony rant wewnętrzny. Ciekawi mnie czy to ze zużycia, czy korek w zbiorniczka za duże ciśnienie trzyma. Był podobny przypadek z tą uszczelką na forum, megane ii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi