Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Megane 3 - Czy warto kupić

Geserian

Rekomendowane odpowiedzi

Co do M3 1.6 benzyny to rzeczywiście jest tani i prosty wóz.

Cena kompletu filtrów, świec i oleju do tego silnika to jakiś żart. Obsługa bezproblemowa, dostęp pod maską dobry.

W sumie o niezawodności mogą świadczyć ceny części używanych - silnik kosztuje od 600zl (słupek) do 1200zl za kompletny. Skrzynie biegów od 150zl, to prawie tyle co olej do niej :-)

Fakt, nie jest to szybkie, ale do normalnej jazdy w zupełności wystarcza i raczej nie ma obaw o niespodziewane usterki.

To chyba jeden z ostatnich bezproblemowych samochodów Renault.

• +1 2

Karlos, bez przesady, nie tylko ja. Myślę, że żaden z tych samochodów nie był po wymianie czy remoncie generalnym silnika: https://www.otomoto.pl/osobowe/renault/megane/od-2009/?search[filter_float_year%3Ato]=2015&search[filter_enum_fuel_type][0]=diesel&search[order]=filter_float_mileage%3Adesc&search[brand_program_id][0]=&search[country]= już nie zastanawiając się, ile z tych liczników było cofniętych. meganecoupe02 ja bym z benzyny dodałbym jako silnik nie do zdarcia jeszcze typ 2.0 M4R (LAGUNA)

Zamiast m4r wolałbym już f4r, który też był w lagunie, ale przynajmniej miał hydrauliczną regulację zaworów tak jak i k4m (1.6) co sprawia, że silnik jest jeszcze mniej problematyczny bo nie trzeba regulować zaworów.

Warto popatrzeć na ogłoszenia sprzedaży tych aut na zachodzie, można spotkać sceniki II (to ten sam silnik) z przebiegami 450-500 tys km. 300-350 to jest standard i nie robi to na nikim wrażenia.

Dla mnie najlepszy w megane III jest 2.0 turbo z gt220, ale to już temat na inną okazję.

F4R to już z TURBO. To już nie dla mnie, za paliwożerny i za... szybki :) Syn jak mówi chce "sportowca", ale to nie moja bajka, On nauczy się jeździć, myśleć za innych na drodze a przede wszystkim zarabiać, to se kupi. Ja wolę tak wg. starego rosyjskiego przysłowia: "Tisze jediesz dalsze budiesz"

1 godzinę temu, omega napisał:

nie był po wymianie czy remoncie generalnym silnika

nie chodzi mi o silnik, tylko podzespoły typu turbo czy sprzęgło.

3 godziny temu, meganecoupe02 napisał:

Obsługa bezproblemowa

3 godziny temu, meganecoupe02 napisał:

raczej nie ma obaw o niespodziewane usterki

m.in dlatego m3 1.6 najprawdopodobniej będzie moim następnym autem.

Karlos, podzespoły nie mają tu znaczenia, bo silnik jest bardzo długo produkowany (i wciąż), więc czy to w nowych czy używkach po wypadkach i niestety z kradzieży części masz do wyboru do koloru. Ja jeszcze sprzęgła nie wymieniałem, ale już jak ktoś fajnego słowa użył jego symptomy są: https://allegro.pl/oferta/sprzeglo-kolo-nissan-renault-mercedes-1-5dci-7950231103 tu jeszcze trzeba doliczyć wysprzęglik. TURBO: https://allegro.pl/oferta/turbosprezarka-renault-dacia-1-5-dci-54399700127-9598341829

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Videos

• Ogłoszenia

• Polecana zawartość

• Nawiew tylnej kanapy - Megane 3
      Witam, planuje zakup Megane 3 Grandtour. Przegladajac ogloszenia nie widze aby jaka kolwiek miala nawiew na tylnia kanape. Pytanie czy jesrt to do zrobienia ? Może części z laguny 3 beda pasować ? Robił, ktoś cos podobnego ? Wymysliłem sobie kupno M3 1.5 dCi 110km, do tego chciałbym na start zrobić chip zeby podniesc moment  obrotowy i zyskać pare km. Później  chciałbym wrzucić jeszcze radio 2din z możliwością podpięcia kamery cofania i gniazdo zapalniczki lub usb do ladowania dla pasazera z tylu. Aczkolwiek najbardziej mnie nurtuje czy jest opcja na ten nawiew do tylu dla pasażerów. Jeżeli to pomocne... jestem gotow zrezygnować z tego joysticka jesli takowa wersja jaka kupie bedzie go posiadać. jezeli bedzie trzeba zmienić caly ten tunel . Dla mnie jest elementem zbędnym. W tym miejscu bardziej pasowałby jakis schowek z zasuwana roletka, albo poprostu miejsce na kubek. 

Jesli był taki temat poruszany to podlinkujcie. Nie znalazlem nic co by zaspokoiło moje pytania. Widziałem wątek o M4 ale te auta chyba troszeczke sie różnią ? 

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6  - Prezes

• 15 odpowiedzi
    • Nowy Bigster: Wyższy Wymiar Dacii
      Dacia prezentuje nowy model Bigster, który wprowadza markę na wyższy poziom, oferując unikalną propozycję w segmencie C-SUV. Ten model, zgodnie z tradycją marki, zapewnia bogactwo cech i technologii w przystępnej cenie. Bigster to samochód, który łączy solidność, przestronność i nowoczesne technologie, spełniając oczekiwania najbardziej wymagających klientów.
      • 0 odpowiedzi
    • Jak sprawdzić kod silnika?
      Czy można jakoś odczytać kod silnika i skrzyni biegów z naklejki czy VINu? Jeśli tak to jak?
        • +1
      • 10 odpowiedzi
    • Cześć, w przeciągu dwóch tygodni mam odebrać swoje megane 1.3 tce 140. 
      Powiedzcie proszę bo gdzieś wyczytałem, że nowoczesne silniki wraz z olejami są tak skonstruowane, że nie trzeba wymieniać oleju po 1000-2000km od wyjechania z salonu.
      Jak to w praktyce wygląda aby samochód służył długie lata?
      • 34 odpowiedzi
    • Używana Tesla z certyfikatem
      Niedawno trafiłem na wydaję mi się ciekawą opcję, żeby wejść do świata "elektryków". Chodzi o używane samochody marki Tesla, na stronie www.tesla.com/pl_PL/inventory/used - używane można wyszukać używane modele Tesli z certyfikatem. Zakładam, że są one po weryfikacji mechaniki i elektryki. Z tego co czytałem i szukałem w necie to akumulator w Teslach trzyma swoją pojemność całkiem dobrze nawet pomimo upływu czasu, pamiętam, że był z tym duży problem w Nissanach Leaf, które bardzo szybko traciły dostępną pojemność. Wracają do Tesli, to można wejść w szczegóły ogłoszenia, są real photos i co najważniejsze roczna gwarancja. Oczywiście liczę się z tym, że zaraz zostanę zjedzony przez fanów aut spalinowych (też je lubię), ale ... taka używana Tesla z gwarancją to może być ciekawa opcja.

• 17 odpowiedzi
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!