wanio123 Opublikowano 16 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2020 Witam wszystkich , Po kilku latach przerwy od Renaulta , wróciłem do marki jako drugie auto w domu Jak nowa bryka to wiadomo pakiet serwisowy startowy musi być , ale napotkałem mały kłopot w doborze tylnego zestawu hamulcowego do mojej Megi 2 2006 Cabrio 1.5dci 106km - a mianowicie kilka rodzajów tarcz/klocków. Dwa rodzaje srednicy 240/270 a do tego jedne tarcze z czujnikami/piastami inne znów bez. Co wybrać? , będę wdzieczny za rady ! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 17 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2020 Średnicę najłatwiej zmierzyć. W kombi i scenicu są 270. HB, bo teraz mam takiego ma 240. Klocki te same. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Refild Opublikowano 17 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2020 A nie jest tak przypadkiem że jeden rozmiar był przed liftem, drugi po lifcie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toka93 Opublikowano 17 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2020 Wrzuć VIN sprawdzimy co mówi katalog Renault na to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 17 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2020 3 godziny temu, Refild napisał: A nie jest tak przypadkiem że jeden rozmiar był przed liftem, drugi po lifcie ? Kombi miałem przed lifta, HB mam polift. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wanio123 Opublikowano 18 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2020 Dnia 17.10.2020 o 12:59, toka93 napisał: Wrzuć VIN sprawdzimy co mówi katalog Renault na to VFEMSE0636269811 Dzięki za chęć pomocy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KDKJ Opublikowano 18 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2020 (edytowane) 1 godzinę temu, wanio123 napisał: VFEMSE0636269811 Raczej chodziło o VIN: VF1EMSE0636269811 Tu masz więcej info o aucie: https://carinfo.kiev.ua/cars/vin/renault/vin_check?su=ch25-1la2x_c Dialogys wskazuje na tylne tarcze o numerze katalogowym: 7701207823. Według wujka Google jest to 240 Edytowane 18 Października 2020 przez KDKJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wanio123 Opublikowano 18 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2020 Dnia 18.10.2020 o 19:18, KDKJ napisał: Po co mnie przedrzeźniasz Dzięki serdeczne , już coś wiemy. Ale nadal mam zagwozdę czy brac farcze z abs i łożyskami czy gołe? Regulamin forum się kłania. Pisownia, cytowanie - Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 18 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2020 Tylko kompletne. Poszukaj oryginałów na popularnym portalu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toka93 Opublikowano 19 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2020 A u mnie pokazuje ostatni numer 432005338R Jest zamienny z tamtym powyżej, ale pewnie starszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wanio123 Opublikowano 22 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2020 Koledzy dzięki jedna sprawa wyjaśniona . KLOCKI hamulcowe , temat który już przerabiałem w swoim Clio3 z takim samym silnikiem a mianowicie klocki nie jadą po całej tarczy i w mojej megi jest to samo ORI klocek nie zbiera całej tarczy. Ktoś z kolegów dopasowywał może coś większego ? Przyznam ,że strasznie nieatrakcyjnie to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 23 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2020 Trw gdb1330 faktycznie nie zbierają całej powierzchni. Ja te części nie cierne lakieruje i nie korodują tak szybko. Wiosną robiłem tak z nowym przodem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wanio123 Opublikowano 24 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2020 Dnia 23.10.2020 o 10:30, szwagier24a napisał: Po co mnie przedrzeźniasz Kolego u Ciebie wyglada to całkiem fajnie . U mnie w megi a także w poprzednim Clio klocek nie zbierał 1/4-1/5 tarczy Regulamin forum się kłania - Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 25 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2020 Na zdjęciu są nowe tarcze. Z moich obserwacji wynika że jak się nie zabezpieczy powierzchni nieciernych to korozją drąży je już mocno po 2 latach. Powstają ranty, które zaczynają puchnąć od korozji. Te ranty wycierają klocka, zaczynają coraz bardziej się poszerzać, zmniejszając powierzchnię oczyszczanej tarczy. Ja te ranty usuwam, lakieruję. Tak zabezpieczone tarcze jak na zdjęciach, wytrzymają bez ingerencji conajmniej dwa lata. Z reguły maluję lakierami typu chlorokauczuk a ten czerwony to spray wysokotemperaturowy do zacisków. Podobną konserwację prowadzę tłumika końcowego - miejsca spawów. 15 letni tłumik wygląda jak "nowy". Zamienny tyle nie wytrzyma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi