Thenaturat2 Opublikowano 27 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2020 Witam. Mam pytanie, jechałem autem i w pewnym momencie zapaliła mi się kontrolka ładowania. Zatrzymałem się, zgasiłem auto ,kontrolka zgasła. Po pewnym czasie znowu się zapaliła. Wiadomo że bez komputera nic nie będzie wiadomo. Czy miał ktoś podobny przypadek i co mogło być przyczyną tego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 28 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2020 Brak masy (niedokręcona) Szczotki alternatora Regulator To do sprawdzenia. Czasem wystarczy przeczyścić klemy na aku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thenaturat2 Opublikowano 29 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2020 Klemy są przykręcone. A co do pozostałych rzeczy to raczej nie wiem. Auto ma przejechane nie całe 19 tyś, tak szybko padły by szczotki lub regulator? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 29 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2020 (edytowane) 6 godzin temu, Thenaturat2 napisał: Auto ma przejechane nie całe 19 tyś, tak szybko padły by szczotki lub regulator? Megan IV - auto nowej generacji; - kwestia ekologii i inteligentnego ładowania akumulatora, - masz system ESM (Energy Smart Management) ; 1/ odłącza ładowania akumulatora podczas gwałtowniejszego przyśpieszania, co skutkuje spadkami < 13 V, jako efekt zasilania układów auta tylko z akumulatora, 2/ podczas hamowania ; akumulator jest ładowany większym napięciem nawet 15,6 V, dla uzupełnienia strat pojemności wynikłych z pracy na samym akumulatorze, 3/ przez większość jazdy, ładowanie jest ok; 13,5 V - wynikające z normalnej jazdy ze stałym obciążeniem, Obecnie - temperatury powietrza, zwłaszcza ranem, znacznie się obniżyły; - jaka była temperatura na zewnątrz??? - czy poprzedniego dnia była jazda na dłuższym czy krótkim dystansie ??? Prawdopodobnie ; - przeważają krótkie jazdy, czy jazdy po mieście, - auto garażowane „ pod chmurką '' , - akumulator nie doładowany wystarczająco, - pojemność aku przy niższych temperaturach znacznie spada, - komputer silnika uruchamia kontrolkę ładowania aku ; - warto doładować aku, - jeżeli auto na gwarancji ; warto sprawdzić prawidłowość działania systemu ESM, - trwałość aku z systemem ECM; to w większości ok; 3 lata, - sprawdź/ zrób zdjęcie parametrów aku, - poczytaj o tych akumulatorach. Edytowane 29 Października 2020 przez Andrzej-2010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thenaturat2 Opublikowano 31 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2020 Czy mam system ESM, nie wiem. Auto jest żony. Stało kikla dni w garażu. Odpaliłem normalnie i jeździłem. Nigdy wcześniej nie świeciła się ta kontrolka. Jesli trzeba ładować akumulator, to jaki kuoic prostownik do niej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarna1 Opublikowano 31 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2020 Automat Lidla czy innej Biedronki/Juli za 50 pln daje radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario111 Opublikowano 31 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2020 Zobacz pasek moze luzny REGULAMIN forum się kłania - Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi