henek14 Opublikowano 5 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2020 (edytowane) Witam, czy ktoś wie co to za wąż na zdjęciu? Jest na nim napis MG wraz z korkiem który widać na zdjęciu, w wężu jest jakiś zielony olej(?) który właśnie mi sciekl po wężu na dół. Wąż ten znajduje obok zbiorniczka od płynu hamulcowego, prawdopodobnie pod podszybiem tym plastikowym. Schodzi na dół i tam łączy czy z czymś innym(?). Posiadam megane 3 GT z silnikiem 2.0tce f4r 180 KM Bardzo proszę o pomoc Edytowane 5 Grudnia 2020 przez henek14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 6 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2020 To jest wąż od nagrzewnicy. Korek na nim to odpowietrznik układu chłodzenia. A w środku, zielona ciecz to płyn chłodniczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
henek14 Opublikowano 6 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2020 Ale raczej to nie jest ten sam co jest w zbiorniku wyrównawczym płynu chłodniczego, ponieważ ten jest zielony i wygląda jak olej a nie jak płyn chłodniczy, który mam koloru zoltego. Jak go sprawdzić czy jest w normie? Mialem wyciek z tego koreczka właśnie i zastanawiam czy nie trzeba jakoś uzupełnić czy coś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 6 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2020 Płyn zmienia kolor jak zawilgitnieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
henek14 Opublikowano 6 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2020 To dlaczego jest takiej konsystencji oleistej a płyn chłodniczy który jest w zbiorniku jest konsystencji wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 6 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2020 Moim zdaniem to był niedokręcony króciec odpowietrznika układu chłodzenia z którego wyciekał powoli płyn. Płyn jest na bazie wody. Woda odparowała i zostało samo gęste. Płyn przez zbiornik wyrównawczy również krąży choć przepływ jest nie duży, choćby ze względu na przekroje rurek. Jeżeli w zbiorniku wyrównawczym nie ma brązowego osadu to w płynie nie ma oleju. Jeżeli jest to trzeba ustalić skąd pochodzi: chłodnica oleju, turbina czy może upg, jak sugeruje @Pitrek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
henek14 Opublikowano 6 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2020 Dziękuję za zainteresowanie. Za tydzień startuje z wymiana rozrządu więc będę spuszczać płyn chłodniczy i wtedy się okaże jak jest naprawdę, czy po spuszczeniu całego płynu dalej tam będzie to coś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 6 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2020 Płyn chłodniczy jest klejący, weź kroplę na palce i sprawdź konsystencję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
henek14 Opublikowano 6 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2020 No właśnie jest klejący, tłusty, taki oleisty i koloru zielonego. Nie mam już jak zrobić zdjęcia od dołu ponieważ praca na wyjeździe. Ale to mnie dziwi dlaczego miałby być taki lepki(?) i nie umiem sobie wytłumaczyć jak to i dlaczego, skoro w poprzednim aucie (laguna 2 2.0t) jak wymieniałem rozrząd i spuszczałem płyn chłodniczy to był takiego koloru jaki byl w zbiorniczku. A w tym przypadku jak mam koloru zółtego w zbiorniczku i konsystencji normalnej wody - płynu chłodniczego, to dlaczego tutaj w tym wężu jest gesty zielony jakby olej? To jest pytanie nie dające mi spać drugą noc! ? Według mnie musi być coś innego zalalne i że jest to inny układ a nie ten połączony ze zbiorniczkiem wyrównawczym płynu chłodniczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 6 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2020 Ja mimo wszystko zostaję przy swoim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
henek14 Opublikowano 13 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2020 Miałeś rację, ten zielony płyn to normalnie płyn chłodniczy. Tylko dziwne jest to że w zbiorniczku był koloru zoltego a jak zlałem to zielony taki jak w tym wężu. Tak po za tym, orientuje się ktoś ile litrów wchodzi w cały układ? Dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi