Waskii Opublikowano 20 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2021 Pacjent Megane 3 1.6 110 lpg 2010. Od 2 dni pokazuje mi na komputerze duże spalanie. Trasa ktora zawsze generowała wynik 7.7 obecnie wskazuje 12. Pierwsze co sprawdziłem to hamulce ale nie trzymają. Samochód jeździ normalnie. Co może być przyczyną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 20 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2021 49 minut temu, Waskii napisał: Od 2 dni pokazuje mi na komputerze duże spalanie. Co może być przyczyną? Z pewnością duży mróz i krótkie odcinki jazdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waskii Opublikowano 20 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2021 Odcinek 20 km po trasie z prędkością do 100. Dziś i wczoraj 0/3 stopni i takie spalanie. A wcześniej przy mrozach -10 normalne było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 20 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2021 Jak zachowuje się wskaźnik temperatury płynu chłodzącego? Przeczyścić styki czujnika temperatury płynu, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halas2 Opublikowano 20 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2021 A jaka jest różnica przy równym obciążeniu pomiedzy LPG a PB. Może mapa LPG rozjechana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 20 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2021 To może oznaczać, że silnik otrzymuje zbyt mało gazu i wydłuża wtrysk co przekłada się na większą średnią na komputerze benzynowym. Kontrola: pracy instalacji LPG, kontrola pracy sondy lambda, czujnika temperatury cieczy chłodzącej może coś więcej powiedzieć. Wypadające zapłony też powodują, że komputer wzbogaca. Do kontroli również mapsensor. Podłączenie elm i aplikacja na telefonie już dużo wyjaśni, ale instalacja LPG jeszcze więcej. Pokaze czy mapy rozjechane, czy reduktor prawidłowo pracuje. Temperatura cieczy rośnie tak samo jak wcześniej? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halas2 Opublikowano 20 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2021 @szwagier24a W punkt. Do tego zmierzałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waskii Opublikowano 20 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2021 Temperatura rośnie tak samo jak wcześniej. Elm i aplikacja nie pokazała żadnych błędów. Jeszcze dziś sprawdzę różnice PB/LPG jak pokazuje. Edit. Faktycznie na lpg pokazuje więcej niż na pb. Wstawiam zdjęcie z pistona na postoju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 20 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2021 Temperatura cieczy w normie, map ok, obroty za wysokie, napięcie niskie trochę. Najbardziej niepokojąca jest chwilowa korekta wtrysku. Jeżeli nie ma innego wytłumaczenia podwyższonych obrotów to może świadczyć o niskim naładowaniu akumulatora (napięcie ładownia 13,5 V). Ponieważ korekta chwilowa wtrysku nie osiągnęła 100% nie ma checka - zbyt uboga mieszanka. Jak wyglądają korekty LFTF i STFT po przejechaniu np. 15 km na Torque? Jak wyglądają przebiegi sond lambda (wykresy na biegu jałowym) zwłaszcza pierwszej. Jak to nie jest sonda to konieczna będzie wizyta u gazownika. Dużo przejechane km na LPG? Jakie wtryski, reduktor, komputer? Czy pierwsze przełączenie na LPG po rozruchu jest gładkie czy zafalują obroty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waskii Opublikowano 20 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2021 (edytowane) Ktore wykresy mam włączyć w torque? Nie znam się szczerze mówiąc. Miałem dmuchawę na maks wtedy. Sprawdzę jutro bez dmuchawy jakie obroty i ładowanie. Przełączenie gładkie. Przejechane na instalacji okolo 30tys w 2 lata. Takie zestawienie dostałem przy zakładaniu. Sterownik STAG Q-Box Reduktor STAG AC-R02 Wtryskiwacze Barracuda montowane pojedynczo Filtr gazu Ultra 360 zbiornik 67 l w miejsce koła zapasowego emulator poziomu Pb (KME) Edytowane 20 Stycznia 2021 przez Waskii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 21 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2021 Moje odczyty na gazie po przejechaniu 45 km bez gaszenia silnika. Delikatnie za bogata mieszanka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waskii Opublikowano 21 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2021 Wielkie dzięki za pomoc. Nie mogłem znaleźć korekty długoterminowej. Teraz kupiłem wersję pro to zobaczę jutro. Dodam co się da. Tu po przejechaniu 20km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 21 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2021 Napewno nie świeci check? Pierwsza sonda nie żyje. Zawór zmiennych faz do wymiany. Za uboga mieszanka. Po przełączeniu na pb nie spada zaraz z 99%? Wyżej wrzuciłem zrzut z torque jaki parametry sobie ustawić. Nie wykluczone, że trzeba zbadać kompresję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waskii Opublikowano 21 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2021 Check nie świeci. Po przełączeniu na pb spada z 99. Tą kompresja to mnie zmartwiłeś. Dziś rano na LPG. Popołudniu PB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waskii Opublikowano 2 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2021 Sprawa załatwiona. Winny czujnik ciśnienia gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi