dywersant Opublikowano 7 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2021 Dzień dobry. Na wstępie powiem, że przeszukałem forum i nie znalazłem konkretnej odpowiedzi. Megane ii pH i problem z wolnymi obrotami. Z czasem wolne obroty miałem na poziomie 1200, 1000. Wymieniłem uszczelki kolektora, przepustnicy. Pomierzylem wiązkę, sprawdziłem czujnik map, wałka rozrządu, poprawiłem podejrzane luty w UPC, wymieniłem regulator napięcia, sprawdziłem akumulator i wszystkie styki, przyuczylem przepustnicę. Wolne obroty jak były na 1200, tak są, a na rozgrzanym silniku potrafią zawiesić się na 1500, 1800 lub 2000rpm. Czasem same zejdą z 1200 na 1000, ale do prawidłowych mu daleko. Podciśnienie sprawdzałem z Clipem, i jest ok. Przepustnica też reaguje płynnie, świece, cewki Beru są w porządku. A mimo to jest problem z obrotami. Ktoś miał taki przypadek i ma rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 7 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2021 1 godzinę temu, dywersant napisał: -Wymieniłem uszczelki kolektora, przepustnicy. -Pomierzylem wiązkę, sprawdziłem czujnik map, wałka rozrządu, poprawiłem podejrzane luty w UPC, wymieniłem regulator napięcia, sprawdziłem akumulator i wszystkie styki, przyuczylem przepustnicę. -Podciśnienie sprawdzałem z Clipem, i jest ok. - Przepustnica też reaguje płynnie, świece, cewki Beru są w porządku. - A mimo to jest problem z obrotami. Ktoś miał taki przypadek i ma rozwiązanie? Konieczna kontrola ; 1/ ustawienia rozrządu; - kiedy wymieniany rozrząd??? 2/ kąta wyprzedzenia zapłonu, celem ustalenia stanu elektrozaworu kzfr ( jeżeli brak terkotania ) ; - gorący silnik ok; 90 C, obroty jałowe i odczyt kąta wyprzedzenia zapłonu, - koło zfr jest w pozycji zerowej, - zapłon wtedy jest wyprzedzony tylko do 3 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Renia08 Opublikowano 7 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2021 Uszkodzona przepustnica. Miałem ten sam objaw. Zawieszała się. Nie masz wrażenia, że auto na biegu sami potrafi jechać czasami? Gdy puścisz gaz j obroty zejdą do tych 1800. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 7 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2021 1 godzinę temu, Renia08 napisał: Uszkodzona przepustnica. 4 godziny temu, dywersant napisał: . Przepustnica też reaguje płynnie, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dywersant Opublikowano 7 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2021 Rozrząd robiłem ok. 4k km temu i jeszcze 1k km temu było ok. Jak puszczę gaz, to zużycie chwilowe spada do zera, więc uszkodzenie przepustnicy wykluczam. Sprawdziłem kąt wyprzedzenia zapłonu i póki nic nie dotykam, obroty trzymają się w okolicach 1100-1200, kąt wynosi do 0-3 stopnie. Jak dodam gazu i obroty wieszają się w okolicach 1800, to kąt wyprzedzenia wynosi 20-21 stopni. Zastanawia mnie wciśnięcie% pedału gazu. w pozycji spoczynkowej wynosi blisko 15%. Czy tak powinno być? Przed chwilą zresetowałem i przyuczyłem parametry i teraz wolne obroty mam idealnie na 1800 i potrafią przywiesić się na 2800... Ręce opadają. Edit: przy dojeżdżaniu do skrzyżowania obroty po wciśnięciu sprzęgła spadają na chwilę na 800, potem rosną do 2500 i stabilizują się na wspomnianych 1800. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 7 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2021 12 minut temu, dywersant napisał: przy dojeżdżaniu do skrzyżowania ; - obroty po wciśnięciu sprzęgła spadają na chwilę na 800, - potem rosną do 2500 i stabilizują się na wspomnianych 1800. Do kontroli czujniki przy pedale sprzęgła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dywersant Opublikowano 7 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2021 Zdjęcie parametrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 7 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2021 4 godziny temu, dywersant napisał: Zastanawia mnie wciśnięcie% pedału gazu. w pozycji spoczynkowej wynosi blisko 15%. Czy tak powinno być? Chyba się nie mylisz, tym bardziej, że normalnie różnice między tymi dwoma ścieżkami to max 2%. Być może połączenie pedału ze sterownikiem lub sam pedał gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dywersant Opublikowano 7 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2021 Właśnie sprawdziłem, jak przebiega liniowość proporcji ścieżki pierwszej z drugą i zawsze pierwsza ma ok. 2x większą wartość od drugiej ścieżki. Czyli mówisz, że tolerancja wynosi 2%, więc jutro rozbieram. Dam znać wieczorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 7 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2021 Te dwie ścieżki mają taką samą wartość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dywersant Opublikowano 7 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2021 (edytowane) Właśnie szukałem tej informacji w serwisówce, ale nic o tym nie wspominają. Edit: pedał gazu ok. Wartości są prawidłowe. Ktoś ma jakiś pomysł? Czy błąd modułu komfortu może mieć wpływ na wolne obroty? Wyświetla mi błąd elektroniczny wewnętrzny. Edit 12.02.2021 Info dla wszystkich z tym problemem. Na końcu okazało się, że roczna przepustnica wyrobiła się i przekłamywała... Nie była w stanie się domknąć. Na koniec zaczęła się przycinać. Założyłem starą oryginalną i wszystko działa prawidłowo. Także nie oszczędzamy, kupujemy oryginalne części. Temat do zamknięcia. Edytowane 12 Lutego 2021 przez dywersant Problem rozwiązany 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi