filipektm Opublikowano 16 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2021 Witam zapaliła mi się w mojej megane 1.6 16v 2009 kontrolka ( sprawdź układ wydechowy ) podłączyłem pod kompa i okazało się że to błąd katalizatora. Czy ten model ma DPF ? Czy regenerowaliscie już filtr i katalizator czy jest to zabieg bez sensu? Jaki jest koszt usunięcia takiej usterki? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 16 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2021 33 minuty temu, filipektm napisał: -zapaliła mi się w mojej megane 1.6 16v 2009 kontrolka ( sprawdź układ wydechowy ) -podłączyłem pod kompa i okazało się, że to błąd katalizatora. -Czy ten model ma DPF ? To skutek dużego udziału ; - jazd po mieście, - na krótkich odcinkach, Wyskocz za miasto; - daj po garach ( > 3000 obr/min ) na dłuższym odcinku, - zachowaj bezpieczną prędkość, Ten model nie ma dpf. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 16 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2021 Jakie dokładnie kody błędów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filipektm Opublikowano 16 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2021 Zgadza się, ostatnio przez 2 miesiace robiłem dużo kilometrów po mieście nawet do 100.A możliwe że to katalizator do wymiany? Dziękuję za pomoc !!! 2 godziny temu, szwagier24a napisał: Jakie dokładnie kody błędów? P0420 P0420(9) PO420 PO42O(9) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 16 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2021 Trzeba przyjrzeć się pracy obu sond lambda. Ponadto obejrzał by świece. Może być uszkodzona jedna z cewek zapłonowych i zbyt bogata mieszanka nie może być dopalona w katalizatorze. Może lać wtryskiwacz benzyny. Bez oględzin i diagnostyki komputerowej się nie obejdzie. Ważny jest mechanik. Spodziewałem się, że będzie więcej niż jeden błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 16 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2021 Przy przebiegu 10890 km w pierwszym rzędzie ; - przegoniłbym silnik na wysokich obrotach, - ograniczył ilość jazd po mieście lub częstych wypadów, - zmienił filtr powietrza, - sprawdził świece. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czik3n Opublikowano 16 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2021 Benzyna nie ma DPF'u, może mieć GPF ale akurat 1.6 z 2009r to zwykły wolnossący silnik benzynowy. Tak prosty jak tylko się da. Ja bym pojeździł na autostradzie na wyższych obrotach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi