omega Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Wymiana co 30k km od nowości. Oleju praktycznie nie bierze (żadnych dolewek). Miałem zajawkę ze brał, była padnięta tubosprężarka. Kupiłem dobrą używkę do dziś spokój. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
attila Opublikowano 25 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2022 (edytowane) 22 godziny temu, Michoxx napisał: Piszą na granicy zużycia oleju z manualną miałeś na myśli że przez 10 000km dolałeś 5l oleju? Ja wymieniam co 12 000km olej w obu samochodach i w Megane spokojnie wystarcza między wymianami a w Scenicu spada pod minimum i ostatnio dolalem te 0,5l profilaktycznie. W sensie, manual=instrukcja obsługi. Tyle podają, że auto może "brać" oleju i, że to jest niby norma. I nie dolałem 5l tylko właśnie z wlanego 4.6l 10 miesięcy temu został pewnie teraz jakiś litr (?) - poziom na bagnecie bardzo blisko minimalnej wartości. W poprzednim, starym dieslu (Astra G 1.7 DTI) auto praktycznie nie brało nic oleju. A teraz wychodzi na to, że co roku będę nie tyle wymieniał co uzupełniał olej. Ok, w takim razie chyba na start pójdą do wymiany uszczelniacze zaworowe - ktoś się orientuje czy w tym silniku można to zrobić bez zdejmowania głowicy? Czy może razem z wymianą uszczelniaczy trzeba wymieniać rozrząd/planować głowicę? Edytowane 25 Kwietnia 2022 przez attila Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michoxx Opublikowano 25 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2022 (edytowane) Jeśli dobrze pamiętam to między max i min na bagnecie wchodzi jakiś litr oleju więc nie ma tragedii jeśli tyle ubyło. Tak jak omega pisze może też puszczać turbo, ewentualnie też uszczelniacze tak jak u mnie w Scenicu leje się na połączeniu ze skrzynią. Sory za mało zrozumiały poprzedni post ale jakaś autokorekta się wkradła niezauważona. Edytowane 25 Kwietnia 2022 przez Michoxx 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omega Opublikowano 26 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2022 Jeszcze nie słyszałem o wymianie uszczelniaczy zaworowych w tym silniku. I to na taki pomysł wpadłeś ot tak? Przy porannej kawie? Jest takie mądre słowo "organoleptycznie", trzeba otworzyć maskę, zejść pod samochód, zdjąć dolot z TURBO i przepatrzeć dookoła dokładnie, czy ten olej się spala czy może skądś cieknie jak wściekły. Czy takie oględziny zrobiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
attila Opublikowano 26 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2022 Na pomysł z uszczelniaczami "wpadłem" czytając co jest częstą przyczyną ubytku oleju przy jednoczesnym braku zauważalnych wycieków. Czytałem również, że uszczelniacze to element eksploatacyjny i z biegiem czasu trzeba wymieniać, bo twardnieją - czy specyfika pracy tej jednostki napędowej jakoś od tego odstaje? Nic nie zdejmowałem. Tylko ogólne oględziny od góry z latarką i od dołu - bardzo pobieżnie... Nie wykluczam wycieku z turbo. Stąd też m.in zacząłem dyskusję, co sugerować aby w pierwszej kolejności sprawdził mechanik jeśli zdecyduję się na wizytę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omega Opublikowano 26 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2022 No właśnie popatrzeć, zacząć od patrzenia, bo to nie będzie Cię wiele kosztowało u mechanika. TURBO jest najbardziej podejrzane, bo sam tego doświadczyłem. Dobiegam 450k km i nie bierze mi nic oleju, tzn. schodzi jedna-dwie "kropki" na 30k km do wymiany. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi