Bulco Opublikowano 23 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2021 (edytowane) Witam. Podczas wymiany oleju i wlewaniu go do silnika, nie użyłem lejka i całkiem sporo wylało mi się na silnik. Było tego tyle, że spory kawałek dolnej osłony był uwalony olejem. Chciałbym to wszystko usunąć. Pytanie - co zabezpieczyć, aby czegoś nie zepsuć? Oczywiście chce użyć jakiejś chemii do mycia silnika. M3, 1.6 16v 110KM. Edytowane 23 Marca 2021 przez Bulco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 24 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2021 Wystarczy użyć zmywacza do hamulców w sprayu, puszka ok 12zl, załatwisz sprawę szybko i bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 24 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2021 Można się tez pobawić troszkę taniej. Benzynką ( ilość oktanów dowolna ? ) i pędzelkiem ale tak jak pisał meganecoupe02, spray do czyszczenia hamulców powinien załatwić sprawę pod ciśnieniem i odparuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bulco Opublikowano 24 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2021 Super sprawa. A powiedzcie mi, czy mogę psiukać w gniazda cewek i bodajże jakiegoś kabla od KZFR? Oczywiście nie będę tych rzeczy odłączał. Tam jest najwięcej oleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 24 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2021 Możesz bo ten płyn odparuje. Oczywiście po wyczyszczeniu obserwuj skąd się bierze olej i usuń usterkę, bo olej będzie robić przebicie na cewkach i silnik nie będzie równo pracować. Najczęściej w k4m poci się pod kolektorem dolotowym (tym czarnym na górze silnika). Pod nim jest oring, który z czasem robi się twardy. Pod nim jest pokrywka zaworów, odma, która się rozszczelnia. Wystarczy zdjąć, wyczyścić i złożyć na masę uszczelniającą. Kolejna rzecz to oring uszczelniający zawór kzfr, kosztuje ok 50zl, a wymiana jest prosta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi