awiq Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Silnik 1.6 k4m 858 110km 1. Co to za czujnik wskazany na zdjęciu? Z prawej strony silnika stojąc przed autem, obok termostatu. Cieknie mi z niego olej dość solidnie, da radę go wymienić bez ściągania dolotu? 2. Czy przy wymianie elektrozaworu trzeba dokupić jakieś uszczelki? Chcę mieć komplet do wymiany. Mam elektrozawór o numerze 8200823650, nie mogę znaleźć żadnego schematu po nr vin w sklepie motonet zawsze tam szukam części i są ładne schematy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2021 To, co zaznaczyłeś śrubokrętem to wtryskiwacz benzyny, olej z tego raczej nie powinien lecieć. Trzeba zdjąć dolot, żeby się tam dostać. Masz na myśli elektrozawór zmiennych faz rozrządu? Tam jest oring z metalową ramką, koszt ok 50zl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Elektrozawór polecam marki Pierburg. Różni się trochę od oryginału: ma siatkę z perforowanej blaszki i zgrzanej do obudowy. Tico wskazujesz to nie jest czujniki położenia wałka rozrządu? Jest pod kanałem dolotowym pierwszego cylindra na wierzchu pokrywy zaworów. Czujnik mocowany śrubą M6 i uszczelniony oringiem. Nie ma tam ciśnienia oleju. Jeżeli cieknie konkretnie z tego miejsca co wskazujesz to: miz to być olej spod pokrywy zaworów, z obudowy termostatu (nie ma śladów oleju w płynie?) lub ścieka z wierzchu pokrywy zaworów spod pokrywy odmy lub/i uszczelniacza wyjścia oparów do dolotu (gumowy uszczelniacz). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
awiq Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2021 (edytowane) Zamówiłem już ori zawór i zamiennik uszczelki. To jest wtrysk benzyny faktycznie, może mi mechanik tego dokładnie nie umył, wydmucham i będę obserwował. Pokrywę mam uszczelnioną miesiąc wstecz ze śrubami i tam jest sucho, nowy cały komplet ori termostatu też jest w porządku, odma uszczelniona. Jeszcze tylko jakoś muszę uszczelnić podszybie bo mi przesiąka do komory silnika i będzie git. Edytowane 19 Kwietnia 2021 przez awiq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi