KarolSWD Opublikowano 26 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2021 (edytowane) Cześć! Mój pierwszy post, więc witam wszystkich. W marcu zeszłego roku kupiłem nowe Megane HB 1.33, 140KM, skrzynia EDC, rok produkcji 2019. Do pierwszego przeglądu, w marcu tego roku (12 tys.km) wszystko było w porządku. Na przeglądzie okazało się, że konieczna jest naprawa - uszczelnienie obudowy rozrządu. Z tego, co czytałem chyba nierzadka przypadłość fabryczna tego modelu. Usługa wykonana w ASO Rybnik, oczywiście w ramach gwarancji. Konieczne okazało się wyciągnięcie silnika wraz ze skrzynią biegów. Z klimatyzacji odessano czynnik chłodniczy a po naprawie została ona ponownie napełniona. Od tego czasu zauważyłem nietypowe i denerwujące zachowanie: falujące obroty w czasie jazdy, link do filmu https://drive.google.com/file/d/1nOz28PqHIN2JL443Vn00nbD-6bn694mh/view?usp=sharing ; objawy te występują tylko na rozgrzanym silniku i tylko w czasie jazdy, nigdy na postoju na P; efekt jest taki jak przy delikatnym dodawaniu i odpuszczaniu gazu, przy dynamicznym przyspieszaniu w zakresie 10-70km/h, na trzecim biegu (ok.50km/h) silnik zachowuje się podobnie jak przy buksowaniu kół podczas ruszania na śliskiej nawierzchni i czuć wyraźne drgania/poszarpywania, przy dojeżdżaniu do np. świateł przy redukcji biegów 2-->1 czasami czuć szarpnięcie - nigdy się to nie zdarza przy zmianie biegów "w górę". Zgłoszę to oczywiście w serwisie Renault w Rybniku, ale wcześniej chciałbym znać jakieś możliwe przyczyny takiego zachowania - czy jest to defekt w sterowniku silnika, skrzyni, czy szukać należy gdzie indziej. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i pomoc w zdiagnozowaniu problemu. Megane IV.mp4 Edytowane 26 Maja 2021 przez KarolSWD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geble Opublikowano 26 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2021 Poszarpywanie przy przyspieszaniu to może być albo nieszczelność w turbo albo (jeśli towarzyszy temu metaliczny wydźwięk z lewej strony pod pedałem gazu) powoli kończąca się skrzynia. Miałem to przy ~40k km. Potem doszedł efekt poszarpywania przy delikatnym przyspieszaniu. Wymienili turbo i skrzynie. Niestety ale ja nigdy nie powiem dobrego słowa o tej skrzyni. Po wymianie dobrze działała przez 5k km. Teraz znowu szarpie w losowych momentach, najczęściej właśnie przy dojeżdżania do świateł i redukcji 3->2 i 2->1. A teoretycznie mam już skrzynię z 2020 roku, czyli podobno bez wad. Dupa a nie bez wad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J3drula Opublikowano 26 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2021 jak dla mnie ewidentnie początki końca skrzyni. czasem wszystko jest dobrze, dopóki się czegoś nie ruszy. być może wymienili olej i niestety, nie pykło w dobrą stronę. REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.7 - Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarolSWD Opublikowano 1 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2021 (edytowane) W przyszłym tygodniu jestem umówiony w ASO. Zobaczymy, co powiedzą. Edytowane 1 Czerwca 2021 przez KarolSWD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarolSWD Opublikowano 19 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2021 Tak, jak koledzy przypuszczaliście. Mechanik po przejechaniu ze mną 100m już wiedział, że to defekt skrzyni biegów. Po przesłaniu przez ASO w Rybniku danych do centrali, w odpowiedzi dostałem informację, że będzie wymieniona cała skrzynia. Mam tylko nadzieję, że podobnych niespodzianek już nie będzie. Dobrze jednak, że ma przedłużoną gwarancję do 5 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J3drula Opublikowano 19 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2021 Widzę że w Renault skrzynie to jak ściągnąć z pułki część i ją wymienić ? Tyle co oni ich wymienili i wymieniają, to chyba czynność prostsza niż wymiana oleju ? Najważniejsze że temat ogarnięty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarolSWD Opublikowano 19 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2021 Jak dla mnie, ewidentnie Renault ma świadomość bubla w postaci tej skrzyni i powinno przeprowadzić akcję serwisową, jak każda poważna firma. Sam mechanik przyznał, że nawet po gwarancji te skrzynie są wymieniane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ToNieMojaWina Opublikowano 8 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2022 W moim GT-Line było dokładnie to samo. Przeciek oleju z pod pokrywy rozrządu odpuściłem sobie - wolę spryskać zmywaczem i czekać na samozaślepienie niż pozwolić partaczą demontować silnik i skrzynię. Na szarpanie i falowanie pomogło dodawanie dodatku czyszczącego do benzyny 7711577614 - historia jak do tego doszedłem jest pokręcona i irytująca. Po przejechaniu około 2 tyś. km silnik znów zaczyna szarpać - dolewam dodatek i po kilku kilometrach chodzi gładko i dynamicznie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi