andrew_no1 Opublikowano 26 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2021 Cześć wszystkim! Dotyczy: Renaul Megane III grandtour, 2011r, poj. 1.6, benzyna. Zdarza się, że auto gasnie podczas jazdy. Najczęściej jest to w trakcie dojeżdżania do skrzyżowania przy wolnej prędkości i wciskając sprzęgło. Obroty spadają i auto gaśnie. Auto nie szarpie, obroty nie falują. Na wyświetlaczu nie ma żadnych błędów. Myśleliśmy, że to może kwestia alternatora bo dobrze nie ładował. Zrobiony został. Świecie również wymienione i problem nadal występuje. Z góry dziękuję za jakiekolwiek porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 26 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2021 Był już wymieniony rozrząd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew_no1 Opublikowano 26 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2021 W dniu 26.06.2021 o 12:45, jabrze napisał: Papuga Rozrząd wymieniany był w ubiegłym roku. REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.13 - Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 26 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2021 Z kołem zmiennych faz, czy bez tego ( nie musiało być zmieniane co widzę z przebiegu). Jeśli układ zapłonowy jest sprawny, to występują problemy z zespołem zmiennych faz. Przed podjęciem jakiegokolwiek kroku należy sprawdzić pracę silnika na clipie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 26 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2021 2 godziny temu, andrew_no1 napisał: Zdarza się, że auto gasnie podczas jazdy. Najczęściej jest to w trakcie dojeżdżania do skrzyżowania przy wolnej prędkości i wciskając sprzęgło. Obroty spadają i auto gaśnie. W pierwszym kroku do sprawdzenia/kontroli ; - czujniki przy pedałach, Następnie; - czyszczenie przepustnicy i map-sensora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CzechuXX Opublikowano 26 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2021 Ja bym zaczął od czyszczenia przepustnicy i jej adaptacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew_no1 Opublikowano 26 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2021 17 godzin temu, CzechuXX napisał: REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.13 - aniewa Ogólnie dziękuję wszystkim za porady. Widzę, że większość osób stawia na przepustnicę. Zaznaczam, że mi obroty nie falują i ogólnie silnik pracuje równo. Rozumiem, że zabrudzona przepustnica może prowadzić do gaśnìęcia auta podczas dojazdu na niskim biegu trzymając sprzęgło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 26 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2021 Również może być źle wymieniony rozrząd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew_no1 Opublikowano 26 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2021 13 godzin temu, jabrze napisał: REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.13 - aniewa Rozrząd dokładnie był wymieniany w kwietniu 2020r, czyli już ponad rok. Pytanie, czy przykładowo źle wymieniony rozrząd będzie powodował takie problemy dopiero po około roku? Myślałem, że jak coś jest źle wymienione to od razu będzie się objawiać problemami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 26 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2021 Oczywiście,że nie. Dobrze myślisz, a ja pomyliłem wpis z odpowiedzią na PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skrzypek_86 Opublikowano 9 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2021 Witam, miałem podobne objawy jak Ty - obroty spadały do ok 500 na minutę a czasem auto gasło przy wciśnięciu sprzęgła przy mocniejszym hamowaniu. Wczoraj wyczyściłem przepustnice i jest pięknie. Obroty są stabilne na ok750-800, nic nie gaśnie. Nie robiłem żadnej adaptacji, nie wymieniałem uszczelki (nie była twarda), Aku był odłączony. Potrzebujesz klucza nasadowego 8 (najlepiej długiego) do odkręcenia 4 śrub i śrubokręta lub 7 do odkręcenia gumowego węża dochodzącego do przepustnicy. Do czyszczenia użyłem środka Boll do czyszczenia przepustnic (daje radę ale Boll do czyszczenia egr jest mocniejszy). Powiem tylko że wcześniej jeździłem dieselem i tam też czyścilem przepustnicę i Megane w porównaniu z wcześniejszym autem (diesel) była czysta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi