Skocz do zawartości

Rlink2 czarny ekran pomocy

Rekomendowane odpowiedzi

High to nie problem. 

Możesz się połączyć pyRenem i odpalić skrypt przywracający medium albo połączyć się ddt i sobie zmienić.

Ale raczej polecałbym znaleźć w okolicy kogoś ogarniętego kto Ci to zmieni. 

Dalej nie napisałaś skąd jesteś więc ciężko kogoś polecić.

Edytowane przez Qbak

• 5 miesięcy temu...
  • 3 miesiące temu...

Witam grypowiczów. Ja tez mam czarny ekran, próbowałem wielu metod opisanych na forum i nic z tego nie działa.  Czy ktoś ogarnie temat ??

Temat nieaktualny. W serwisie od reki naprawiony koszt 150 zł. Pozdrawiam

• 4 lata później...

Poznań i okolice. Renata 2017 Bose po poł roku odpaliła ekran dosłownie na 3 minuty. Proszę o pomoc, namiar na kogoś kto ogarnie, przyjadę zapłacę ofc. 
Wklejam co mi ejaj napisało:
"Oto diagnoza, co dzieje się w Twoim Mégane IV GT:

1. Diagnoza główna: Konająca pamięć eMMC (Najbardziej prawdopodobne)

Wewnątrz Twojego "Silverboxa" znajduje się kość pamięci (podobna do tej w smartfonach), na której zapisany jest system operacyjny.

• Co się dzieje: Ta pamięć z czasem ulega zużyciu (tzw. "bad sectory"). Przez pół roku postoju ładunek elektryczny w komórkach pamięci mógł się delikatnie ustabilizować, co pozwoliło systemowi raz "zaskoczyć" (bootowanie).

• Dlaczego padło po wyłączeniu: Przy wyłączaniu silnika R-Link próbuje zapisać logi i status do pamięci. Jeśli trafi na uszkodzony sektor, system "wywala się" i nie jest w stanie uruchomić się ponownie. To dlatego ekran znowu jest czarny.   

2. Diagnoza alternatywna: "Zimne luty" na procesorze lub zasilaniu

Wersja GT ma sztywniejsze zawieszenie, co generuje więcej wibracji.

• Co się dzieje: Połączenia lutowane pod głównymi układami pękają (mikropęknięcia). Po pół roku, być może pod wpływem zmiany temperatury lub wilgotności, styk na moment wrócił. Gdy tylko elektronika się nagrzała podczas tych kilku kliknięć, metal się rozszerzył, styk został przerwany i system padł."

Z góry dziękuję.