Proteader Opublikowano 19 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2021 Eh. Witam ponownie szanowne grono. Mam kolejny problem z kochanym renault z którym zostałem sam. Mianowicie. Auto (megane II 1.6 pb rok 2003) po trasie ok. 300 i ostygnieciu silnika gasło zaraz po odpaleniu. Jednak gdy daje gazu i wbijam bieg nie ma żadnego problemu. Można jeździć a gdy silnik złapie temperature nie gasnie nawet na luzie a i odpala bez problemu. Do tej pory wymieniono Czujnik temperatury Czujnik położenia wału Czujnik położenia wałka rozrządu Elektrozawór KZFR Czyszczenie przepustnicy + podmianka na inna sprawną Komplet świec 2 cewki z sagem na beru Filtr powietrza I nic zupełnie się nie zmieniło w tej sprawie. 2 mechaników się podjęło a trzeci nawet się nie podejmie tej sprawy. Ktoś ma jakieś pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 19 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2021 36 minut temu, Proteader napisał: Auto (megane II 1.6 pb rok 2003) po trasie ok. 300 i ostygnieciu silnika gasło zaraz po odpaleniu. Jednak gdy daje gazu i wbijam bieg nie ma żadnego problemu. Można jeździć a gdy silnik złapie temperature nie gasnie nawet na luzie a i odpala bez problemu. Jeżeli jest instalacja LPG -to zakręć gaz na butli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Proteader Opublikowano 19 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2021 Sama benzyna bez podtlenku lpg. Dodam że przy odpięciu kostki od Elektrozaworu kzfr nic nie ulega zmianie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 19 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2021 Trzeba skasować błędy dobrym elmem. Winny jest błąd z zaworu zmiennych faz- gaśnie w 9 sekundzie po odpaleniu? Wymiana zaworu na nowy pierburga rozwiąże problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Proteader Opublikowano 19 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2021 Gasnie zaraz po odpaleniu jeśli nie dodam gazu. Błędy były kasowane wielokrotnie w serwisach ich urządzeniami. A zawór sprawny na procent 100 gdyż ma 2-3 msc i kat wyprzedzania zapłonu jest w normie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 20 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2021 7 godzin temu, Proteader napisał: Gasnie zaraz po odpaleniu jeśli nie dodam gazu. 1/ Kontrola/czyszczenie stanu ; - styków przekaźników w UPC, - kostek, wtyczek ; - czujników wału i wałka, - wtrysków, - elektrozaworu kzfr, - map-sensora, - czujników ; temperatury płynu chłodzącego , powietrza, - sond lambda, 2/ Kontrola prawidłowego ustawienia rozrządu, 3/ Pomiar na ; rozgrzanym silniku ( ok;90 C ), biegu jałowym; - napięcia sond, - podciśnienia w układzie dolotowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Proteader Opublikowano 20 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2021 Wszystkie te rzeczy sprawdzało dwóch elektryków/elektroników w tym spec od francuskich maszyn. Czujnik położenia wałka co jakiś czas dawał błąd więc mechanik ustawił ponownie rozrząd na blokady i dalej nic. Rozrząd w 2019r był robiony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 20 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2021 35 minut temu, Proteader napisał: Czujnik położenia wałka co jakiś czas dawał błąd więc mechanik ustawił ponownie rozrząd na blokady i dalej nic. Clip obecnie nie pokazuje błędów ??? Wykonaj pomiary wg; punktu 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Proteader Opublikowano 20 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2021 Z informacji które mi przekazał warsztat wszystkie parametry były w normie bo też podejrzewali sondy. Ba nawet podmiankę zrobili. Teraz ani na desce ani na clipach nie mają błędów. Zasugerowali żeby wymienić kzfr bo może to być to. Z tym że pewności nie mają. A ja też już chyba mam dość przygód z drugą generacja aut renault powoli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 20 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2021 Zmierz napięcie na wyjściu czujnika położenia wałka rozrządu oraz jego zasilanie. Miałem taki przypadek z uszkodzonym czujnikiem wałka ze z niewyjasnionych przyczyn gasł, a w innym przypadku napiecia byly za niskie i wtedy palil sie blad. Co do zaworu: chinczyk dluzej nie wytrzyma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 20 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2021 1 godzinę temu, Proteader napisał: Z informacji które mi przekazał warsztat wszystkie parametry były w normie bo też podejrzewali sondy. Ba nawet podmiankę zrobili. Podaj dane a nie, że ; - były w normie, - szereg mechaników źle interpretuje dane, - sondy - tylko oryginał ; - wytrzymują ok;100.000 do 160.000 km przebiegu, - uzupełnij stopkę o danych auta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Proteader Opublikowano 20 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2021 Jeśli miałbym dokładne wyniki pomiarów to bym je zamieścił. Że są w normie i sondy pracują prawidłowo dowiedziałem się od warsztatów. Ostatnio na przeglądzie pomiar spalin też był ok. Więcej informacji mi nie udzielili. Trochę więcej się dowiedziałem od speca z elektroniki. Sprawdził wszystkie bezpieczniki w skrzynce plus to całe ustrosjtwo co tam siedzi pod maską i na moje nieszczęście wszystko jest czyste. Jeśli chodzi o podmianki części to ten warsztat sprawdza tylko na oryginalnych częściach. Ba nawet na prośbę klienta nie zamontują zamiennika jesli chodzi o osprzęt a ze swoimi częściami nawet nie ma wejścia. Co da uzupełnienie stopki skoro dane auta podałem w nawiasie w pierwszym poście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CzechuXX Opublikowano 21 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2021 Ciśnienie paliwa na listwie sprawdzone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Proteader Opublikowano 11 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2021 Ciśnienie na listwach było ok bo sprawdzali w serwisie reni. Po niecałym miesiącu sytuacja została rozwiązana. Nowy właściciel po prostu wymienił cały silnik. ale przedtem wymienione zostało kzfr na nowe oraz kolektor ssący bo był nieszczelny jak się okazało. Oczywiście nie poskutkowało to niczym. Temat jak z archiwum X. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi