fullxda Opublikowano 23 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2021 21 godzin temu, aniewa napisał: . Temperatura wskazywana na wyświetlaczu nie ma praktycznie żadnego znaczenia. Mylisz się kolego , ja kupiłem megankę i klimatyzacja nie działała ;pojechałem na przegląd klimatyzacji po podłączeniu maszyny majster stwierdził że w układ jest prawie pełny i nie wie o co chodzi czemu nie załącza się sprężarka ; po dłuższym zastanowieniu zapytał czy prawidłowo działa czujnik temperatury zewnętrznej w lusterku i powiedziałem mu że jest zepsuty i zaniża temp. pokazywał poniżej 4 stopni nie pamiętam ; on na to że to jest właśnie przyczyną bo akurat w autach z klimą automatyczna temperatura z czujnika w lusterku klimatronik też uwzględnia te wskazania tak jak wskazania z parownika czy temp. wewnętrznej kabiny czy nasłonecznienia ; Rozebraliśmy na szybko lusterko uciął kabelki od czujnika i zmostkował je ; na wyświetlaczy pokazały się 2 poziome kreski bez wskazań głupot i klima załączyła się bez żadnych problemów działając bardzo wydajnie .W miejsce czujnika wstawiłem termistor i pokazuje teraz temperaturę idealnie a klima normalnie działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 23 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2021 Może się mylę ale gdy miałem SC II to dla eksperymentów wypinałem czujnik z lusterka i w jego miejsce zakładałem różne rezystory tak by temperatura na wyświetlaczy się zmieniała. Miałem diodkę w liczniku która sygnalizowała załączenie sprzęgła sprężarki i z tego co zauważyłem to sprężarka załączała się przy nawet - 20 st. C. Zdjęcie wykonane latem, w kabinie było ciepło. No i teraz nie wiem co sądzić o Twoim przypadku.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 23 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2021 Przy podgrzewaniu zimą przedniej szyby włącza się AC. Można zakładać, że włącza się sprężarka ( pojazd z climatronikiem ustawionym na co dzień na auto ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fullxda Opublikowano 23 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2021 (edytowane) To że przy np.-10 na zewnątrz zimą naciśniesz przycisk klimy i zapali się przycisk nie zawsze oznacza że sprężarka się włącza ;ona przy takiej temp. nie może się załączyć bo fizycznie mogła by zostać uszkodzona to tylko zapala przycisk sygnalizujący prace klimy ale sprężarka nie działa ;zaczyna działać jak temperatura pod maska wzrośnie powyżej 3-4 st. i wtedy sprężarka zaczyna działać i osuszać powietrze .To samo z klimatronikiem przy włączeniu na mrozie opcji czysta szyba przycisk klimy się podświetla ale sprężarka stoi do momentu ogrzania komory silnika powyżej 3-4 stopni Nie sugerujcie się diodą na przycisku nie zawsze klima się załącza a na bank nie działa przy temp.poniżej 4 st. Podaje poniżej fajna stronke o klimatyzacji i czytamy punkt 7 tam napisane jest czy klimatyzacja załącza się przy niskiej temperaturze . https://www.laser-sinex.pl/auto-klimatyzacja-samochodowa/najczestsze-pytania-i-odpowiedzi-dotyczace-systemow-klimatyzacji-samochodowej/ Edytowane 23 Września 2021 przez fullxda Dopisanie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 23 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2021 Dałem zdjęcie z zamontowaną prze mnie niebieską diodką podłączoną bezpośrednio do sprzęgła sprężarki. Sygnalizuje ona faktyczne podanie napięcia na sprzęgło i z fotki widać, że przy sztucznie wywołanym minus 21 na zewnątrz w środku lata klima się załącza. Bo nie patrzy ile jest na dworze tylko odczytuje czy są spełnione warunki do jej załączenia. Czyli sterownik silnika, ciśnienie w układzie, żądanie kierowcy itp. Nie sugeruj się ikonką AC na wyświetlaczu. Może nie mam racji i wcale nie będę się upierał przy tym. Podałem tylko przykład jak można ustawić na lusterku temperaturę - 21 i załączyć sprężarkę w środku lata przy nagrzanej kabinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fullxda Opublikowano 23 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2021 Kolego dałeś diodę w modelu meganki 2 sądząc po fotce a temat od kolegi jest o modelu takim samym jak ja czyli megane 3 i moim samochodzie przy błędnym wskazaniu temp. była bodajże poniżej zera a w rzeczywistości było ok.20 st klimtronik nie załączał sprężarki .Spec od klimy sam mi gadał że przeważnie klimatroniki biora też info o temp. zewnętrznej z lusterka pewnie są modele samochodów w których działanie nie jest uzależnione od tego czujnika ale akurat w megane 3 jest zależne .Poczytaj link wyżej i tam jest wyrażnie napisane że temp. poniżej temperatury parownika nie załączy klimy u mnie pewnie temp. parownika była podobna jak ta na zewnątrz ale nie zgadzała sie minusowa temp. z lusterka i żeby nie uszkodzić sprężarki nie klimatronik nie zezwalał na jej start 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 23 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2021 Zgoda, w M III jest sonda parownika i tu temperatura z lusterka może decydować. Tego nie sprawdzałem w swoim SC III czy jest temperatura graniczna dla załączenia. Faktycznie nie zwróciłem uwagi, że problem jest z M III i na pewno zupełnie inny sterownik klimatyzacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 24 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2021 Oby już nie było z nią więcej problemów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wazon1985 Opublikowano 24 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2021 Dziękuję za pomoc. Temat do zamknięcia. Po wymianie chłodnicy trzeba będzie w kurtce latem jeździć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi