aniewa Opublikowano 28 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2021 W dniu 28.09.2021 o 18:33, mates92 napisał: Mam hands free, czasem jak odchodzę od auta to nie chce się sam zamknąć. Może faktycznie ECU Potocznie ECU to sterownik silnika i sporadyczne problemy z hands free nie mają z nim związku. Warto zacząć od odczytania korekt wtryskiwaczy i ewentualnych błędów w sterowniku silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mates92 Opublikowano 28 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2021 Po tym numerze części, który ma moje ECU znalazłem taki za 200 zł. Rozumiem że to nie jest plug & Play, muszę zrobić obraz mojego ECU i wrzucić to nowego? (Tak po informatycznemu ;) ) Numer: 237101908R Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omega Opublikowano 28 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2021 Ten ładniej wygląda: https://allegro.pl/oferta/megane-3-iii-1-5-dci-sterownik-silnika-237102426r-11126623467 Oczywiście, że nie. Trzeba mieć jakiś interfejs. Elektronicy używają K-Tag'a MogęCi dać namiar na łebskiego gościa, ale to Radom jest. @aniewa, niestety, te sterowniki w Renówkach nie są jakoś wybitnie super trwałe. Nie jest to Laguna II oczywiście, ale wciąż do ideału daleko... W ogóle to jest jedyna właściwa droga zacząć od sterownika, bo może się oczywiście okazać jeszcze 100 innych rzeczy jako podejrzanych, ale tym eliminujesz kupę nietrafnych późniejszych decyzji. a sterownik w razie co zawsze się przyda jak zamierzasz samochód trzymać. i to co napisał kolega Aniewa, podłączyć coś do diagnozy, bo się już zagalopowałem, ale w zasadzie dlatego, że jestem niemal pewny, że to uszkodzenie sterownika jest aha, ja mam inny numer: 237101478R Najważniejszy jest ponoć nr SID u mnie to 305, ale najlepiej kup taki, żeby wszystkie numery się zgadzały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mates92 Opublikowano 28 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2021 Tak, właśnie umawiam się ze znajomym mechanikiem, co ma kompa żeby mi sprawdził co się da. Sam mnie zapytał czy jestem pewny czy to wtryski. Diagnostyki czas zacząć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halas2 Opublikowano 29 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2021 @omegamiałem lagunę II i zandego kompa czy po francusku kalkulatora nie wymieniałem a w Megane tak:D @aniewa co do korekt to owszem warto sprawdzić. Ale mój ECU jak był uszkodzony to korekty trzymał w sumie na 1 i nie był chętny do korekt a silnik pracował niby równo ale tak jakby w wydech trochę pukał. Na nowym ECU korekty są inne. Trochę mnie to zmyliło przy całej zabawie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omega Opublikowano 29 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2021 Właśnie miałem to napisać, ale mnie ubiegłeś odczyty błedów z ECU mogą być mocno niespecyficzne i często wprowadzać w błąd. Wcale ich diagnoza nie jest oczywista. Choć Aniewa ma rację, tak czy siak od tego trzeba zacząć. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mates92 Opublikowano 29 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2021 Jak na złość, auto stało nieużywane od wczoraj od 20:00. Do pracy wyjechałem rano przed 8:00, mam ok 12km i autko chodziło idealnie i wzorowo. Bez klekotu, poszarpywania, normalnie młody bóg ;) Na moje jakby to były wtryski to by to nie działało jak chce. Zobaczymy co dziś "kąkuter" pokaże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 29 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2021 14 minut temu, mates92 napisał: Do pracy wyjechałem rano przed 8:00, mam ok 12km i autko chodziło idealnie i wzorowo. Bez klekotu, poszarpywania, normalnie młody bóg Sterownik - to jest " konik " kolegi omega , Praktyka - tezy kolegi nie potwierdza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omega Opublikowano 29 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2021 hehe, no tak to Andrzej jest, jak się przy czymś umęczyłeś w życiu to zapada to w pamięć. Napisałem przecież, że może być 100 różnych innych rzeczy, ale od czegoś trzeba zacząć. Osobiście zacząłbym właśnie od sterownika, bo proporcjonalnie tanio jest a i eliminujemy "mózg" układu. Przy jego awarii komunikaty też mogą być mega dziwne. Tak było to u mnie przecież i też niepotrzebnie wymieniłem wtryskiwacze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halas2 Opublikowano 29 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2021 @Andrzej-2010 widzisz u mnie nie było błędów. Silnik jak by ktoś nigdy dieslem nie jeździł też by powiedział że chodzi git. A jednak głos się poprawił. Spalanie się poprawiło. Teraz jak gaśnie to zawsze delikatnie a wcześniej bywało różnie. Nie ma szarpnięć które bywały czasem przy delikatnym dodawaniu gazu. Także się poprawiło. Moje stare ECU się zachowywało jakby nie mogło sobie nadpisać niczego w eepromie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 29 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2021 Panowie; - większość usterek to tzw; duperele; - takie jak wymieniłem np; wczoraj, - Wy natomiast proponujecie zaczynać naprawę od dużego C; - praktyka Waszej tezy nie potwierdza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halas2 Opublikowano 29 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2021 @Andrzej-2010 zgadza się. Zazwyczaj nie strzela się armata do kaczki. Na codzień zajmuje się utrzymaniem maszyn. Wcześniej naprawiałem elektronikę uzytkową. I wiem są rozwiązania które są wadliwe. Nas dwóch już spotkało się z uszkodzonym ECU. Poprostu myślę że warto mieć z tyłu głowy ze ECU jednak nie są wieczne i nie robić wszystkiego wkoło tylko żeby tego nie dotykac:) tak samo nie mamy pewności że ktoś nie wgrał czegoś innego niż fabryka dała i jaka jest jakosc wgranego wsadu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mates92 Opublikowano 29 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2021 Jestem po diagnostyce komputerem i badaniu akumulatora. Błedy które były w komputerze to generalnie same usterki elektroniczne wynikające z niskiego napięcia. Diagnoza, wymienić akumulator i wszystko powinno działać i nawet przestać klekotać. Niskie napięcie powoduje że komputer nie działa prawidłowo. Pojawił się nawet błąd o odczycie wtrysków. Także na wstępie wymieniam akumulator i jeździć i obserwować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 29 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2021 15 minut temu, mates92 napisał: Diagnoza, wymienić akumulator i wszystko powinno działać i nawet przestać klekotać. Niskie napięcie powoduje że komputer nie działa prawidłowo. Ile ma lat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mates92 Opublikowano 29 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2021 13 godzin temu, Andrzej-2010 napisał: REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.9 - aniewa Jak go kupowałem w sierpniu 2020 to sprzedający mówił że założył nowy, ale wiesz jak nie wiesz? Akumulator marki Furya więc ciężko powiedzieć mi cokolwiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi