omega Opublikowano 29 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2021 Śmieszne to trochę Na uruchomionym silniku to alternator ładuje akumulator prądem i niemożliwe, żeby spadek napięcia był aż taki, że tego nie dało się zauważyć a odczuła to jednostka ECU... Przecież to światła, wycieraczki, nawiewy itp. wszystko by gorzej pracowało... Nie wiem, kupy mi się to nie trzyma. Zacznij w takim razie od akumulatora, sami jesteśmy ciekawi na czym skończysz. Daj proszę znać jak to się potoczy. ps. Ten samochód był walony? Stał u blacharza/lakiernika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halas2 Opublikowano 30 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2021 @omega u siebie znalazłem w pod lewym nadkolem zaśniedziałe przewody masowe które można było dokręcić pół obrotu:) Auto z 2009. Poprawiłem ale bak dobrej masy po latach nie powinien dziwić. Jak się nałożą takie dwa tematy to mogą być później ciekawe historie warsztatowe:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omega Opublikowano 30 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2021 Właśnie tak sobie o tej masie pomyślałem, dlatego zapytałem, czy stał u blacharza. Choć nie zmieniam zdania, ze na pierwszym miejscu stawiam uszkodzenie sterownika. Chyba dość prosto wziąć miernik i zmierzyć napięcie wychodzące z alternatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mates92 Opublikowano 30 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2021 12 godzin temu, omega napisał: ps. Ten samochód był walony? Stał u blacharza/lakiernika? Tak, auto z Francji z ubezpeczalni. Miał przetarty prawy bok jakby otarł się o barierkę. Był malowany z prawej strony. Koło 10 mam Matki Boskiej Pieniężnej, wtedy kupię nowe Aku. Wykazują mi błędy, mam pojeździć i wrócić na sprawdzenie czy dziwne błędy nadal będą się pokazywać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dreju1 Opublikowano 30 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2021 1 godzinę temu, mates92 napisał: Koło 10 mam Matki Boskiej Pieniężnej, wtedy kupię nowe Aku. A nie miałeś możliwości żeby podładować obecny prostownikiem i wtedy sprawdzić? Z diagnozy wychodzi, że jest ogólnie sprawny tylko rozładowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mates92 Opublikowano 30 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2021 Dziś mi kumpel pożyczy porządny prostownik mikroprocesorowy i podładuje go na full i zobaczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omega Opublikowano 30 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2021 i to jest dobry pomysł, sprawdź jeszcze normalnym miernikiem uniwersalnym jaki masz prąd ładowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dreju1 Opublikowano 30 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2021 Kolega @omegama rację. W sumie uciekł mi fakt, że przejechane było 800km w trasie a aku wskazuje praktycznie zerowe naładowanie, co raczej nie powinno wystąpić w takiej sytuacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omega Opublikowano 30 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2021 Ale to nawet jak nie masz tego miernika, to przecież wiesz/słyszałeś jak kręci rozrusznik zdrowego akumulatora a jak rozładowanego. Czy on ledwie kręci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mates92 Opublikowano 1 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2021 Naładowałem akumulator przez noc. Rano podłączyłem, auto odpaliło ładnie, natomiast zaświecił się wielki czerwony kluczyk i komunikat "Samochód do kontroli" "Start.stop do sprawdzenia".Auto jedzie ok. W podróży do pracy w czasie jazdy pojawił się komunikat ESC wyłączone i zaraz po tym ESC włączone i auto zaczęło szarpać. A że to było przy wjeździe na Eskę to mu docisnalem trochę i szarpanie ustało. Natomiast start stop nadal wyświetla się komunikat. Czy temu wynalazkowi trzeba powiedzieć "ej patrz naładowałem Ci akumulator?" może jeszcze Clipem? Albo po prostu kupię nowy aku :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 1 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2021 Jeżeli do ładowania odłączałeś akumulator to po ponownym podłączeniu miałeś komunikat czy założony jest nowy akumulator. Należało zaznaczyć NIE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halas2 Opublikowano 1 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2021 A ze tak się jeszcze zapytam. Słupki Akumulatora są czyste? Klemy są dobrze dokręcone nie da się nimi ruszyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dreju1 Opublikowano 1 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2021 Jeszcze tak pomyślałem, czy ten aku co masz obecnie przystosowany jest do systemu start-stop? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mates92 Opublikowano 1 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2021 28 minut temu, Dreju1 napisał: czy ten aku co masz obecnie przystosowany jest do systemu start-stop? Podejrzewam, że nie. Model to Furya 72ah 600a. Kumpel mówił, że to taki aku co się na handel wkłada ;P Chociaż nigdy nie było z tym problemu z Start/ Stop, jak auto było zimne to pokazywał się komunikat że funkcja nieaktywna. Chyba że, to tak nie ma działać ? Klemy nie są luźne dokręcone mocno, chociaż nie czyściłem ich bo zakładałem akumulator rano przed pracą i za bardzo nie miałem czasu. A co do komunikatów to właśnie nie zauważyłem, żeby mnie się pytał czy wymieniłem akumulator. Dziś auto jedzie na serwis olejowy. Jutro odbieram to w sobotę będę mieć możliwość żeby podłubać przy tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dreju1 Opublikowano 1 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2021 A to klekotanie po naładowaniu aku ucichło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi