klechu92 Opublikowano 4 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2021 (edytowane) Hej, Samochód: Megane II 2003 2.0 benzyna 99kW Objawy: Co jakiś losowy czas ale zawsze podczas jazdy w mieście zazwyczaj w korku gdzie trzeba się co chwilę zatrzymywać i ruszać wyskakuje mi SERVICE + CHECK INJECTION. Auto staje się wtedy bardzo czułe podczas używania pedału przyspieszenia oraz obroty są wyższe niż zazwyczaj. Po zgaszeniu auta i ponownym odpaleniu problem znika. Błąd odczytany z PyClip: DF 079 DTC 0638BF Jakoś rok temu czyściłem przepustnice. Nie była ona praktycznie brudna. Czy takie objawy mogą sugerować koniec przepustnicy czy może coś innego warto sprawdzić? Jakieś inne pomysły co sprawdzić? Edytowane 4 Października 2021 przez klechu92 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 4 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2021 Przepustnica się zawiesza nie zamykając się. Może być brudna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klechu92 Opublikowano 4 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2021 Właśnie planuje ją wyczyścić i przy okazji zmienić uszczelkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 4 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2021 Przy odchyleniu przyslony sprawdź, czy nie ma luzu poprzecznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klechu92 Opublikowano 11 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2021 Przepustnica była czysta. Jakiś tam delikatny nalot był ale nic specjalnego. Wymieniłem też uszczelkę. Przesłona trzyma się pewnie i bez luzów. Teraz tylko jeździć i obserwować czy temat rozwiązany czy też nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klechu92 Opublikowano 10 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2021 No i klops. Dziś jadąc w korku problem wrócił. Tym razem błędy odczytane w PyClip Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 11 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2021 12 godzin temu, klechu92 napisał: Dziś jadąc w korku problem wrócił. DF079 - układ sterowania przepustnicą; - uchylenie przepustnicy powinno być ok;11,8% dla 700 obr/min, - poczytaj zalecenia z ; Megane 2 1.6 16v gaśnie na biegu jałowym 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klechu92 Opublikowano 12 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2021 Wykonałem przyuczeniem metoda odpalania zapłonu. Zobaczymy co z tego będzie. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klechu92 Opublikowano 22 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2022 Mała aktualizacja z mojej strony. Problem się już nie pojawia. Po przyuczeniu przepustnicy jeszcze wymieniłem wszystkie świece przy okazji (około miesiąc po). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi