macks Opublikowano 25 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2021 W Megane IV TCe 130 Grandtour z 2016, pojawił mi się problem z pracą kierunkowskazów i tylnej wycieraczki. Kierunkowskazy po obu stronach wykazują tę samą przypadłość: pierwsze ~2 razy migają w normalnym tempie, później przyspieszają i zwalniają. Miganie żarówek zgodne jest z tym, co jest wyświetlane przy zegarach. Po włączeniu świateł awaryjnych, pracują w jednostajnym tempie. Dodatkowo wraz z tym, tylna wycieraczka zaczęła dziwnie się zachowywać - zanim będzie ją można ponownie załączyć, trzeba odczekać dłuższą chwilę w trybie "0" (inaczej w ogóle nie rusza), a przy wyłączaniu nie "parkuje" w swojej normalnej pozycji, tylko w różnych, losowych stanach wychylenia. Auto stało przez ostatni tydzień w ogrzewanym garażu przy domu, więc raczej nic się nie zawilgociło ani nie zostało przegryzione. Wiem, że nieodpowiednia rezystancja żarówek (nadpalone żarniki, kiepskie połączenie - będę to sprawdzał po świętach), może powodować szybsze miganie, ale zazwyczaj jest to opisywane jako problem po jednej stronie. Tutaj jest po dwóch. No i dodatkowo ta wycieraczka... Czy macie może jakiś pomysł, co może być przyczyną, lub co warto jeszcze sprawdzić? Czy jest dostępna gdzieś dokumentacja, które moduły / lokalizacje są odpowiedzialne za pracę tych elementów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macks Opublikowano 3 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2022 Na razie sprawa zakończyła się w ten sposób, że podociskałem wszystkie przekaźniki i bezpieczniki w kabinie kierowcy, pozostawiłem samochód na mrozie na kilka dni i problem z pracą kierunkowskazów oraz wycieraczki już nie występuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luxor1289 Opublikowano 3 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2022 (edytowane) Masz założony jakiś lokalizator gps wpięty w bezpieczniki ? Czy są błędy na Clipie/Pyclipie/Pyrenie ? Edytowane 3 Stycznia 2022 przez luxor1289 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macks Opublikowano 5 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2022 (edytowane) Mam dołożoną instalację LPG Prinsa (VSI 2.0 DI), która jest podłączona plusem do bieguna akumulatora, natomiast minusem do gdzieś do masy w pojeździe. Niestety nie dysponuję Clipem i odpowiednikami, ale z użyciem androidowego Car Scannera wyczyściłem dzisiaj wszystkie błędy i przejechałem się ok. 40 km w dwie strony. Zapisało się dość sporo błędów (ABS, Sonar, Hill Start Assist) - w załączniku, ale Car Scanner ma opisy tylko dla nielicznych. Przed skasowaniem, były jeszcze dodatkowe błędy Fuel Rail Pressure, z którymi walczyłem wcześniej (samochód gasł czasem wkrótce po wyruszeniu. Po zastosowaniu "STP Water Remover" temat na razie nie wraca). Czy to normalne, żeby sonar generował tyle błędów? W samochodzie nie ma żadnego wskazania błędu, ultradźwiękowe czujniki parkowania / odległości wydają się działać OK w normalnych warunkach (są wyłączane z błedem, gdy samochód jest całkowicie brudny, np. od soli, ale to nie sytuacja z dzisiejszej jazdy). DTC.txt Edytowane 5 Stycznia 2022 przez macks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi