mlodykowal20 Opublikowano 9 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2022 Juz dzisiaj nie będę grzebał jestem umówiony jutro na 9 to zobaczy co i jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 9 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2022 Co do zakręcenia zaworu na butli to oczywiście dobry i skuteczny sposób na wyeliminowanie wpływu instalacji na pracę silnika. Jednakże, to jest moje zdanie, że większość tych nowych parowników do IV generacji gazu nie ma problemu z puszczaniem gazu do podciśnienia. Musiałby być bardzo zużyty, ale mogę się mylić. Z Twojego skromnego opisu wynika, że problemem jest wtryskiwacz Pb trzeciego cylindra. Tak jak sugerował Andrzej-2010, gazownik będzie miał podgląd na czasy wtrysku benzyny podczas pracy na benzynie i będzie widać co się dzieje na tym trzecim cylindrze - wydłuża czy skraca czas wtrysku. Obstawiam wydłużanie. Diagbostyka będzie trochę kłopotliwa bo jak wyjdzie błąd to komputer wtrysku wyłączy wtryskiwacz tego cylindra aby chronić środowisko. Mi kiedyś jeden lał to i na gazie było źle, dopóki wyłącznik pompy paliwa nie odłączył pompy po przełączeniu na gaz. Auto miałem tak wyczute, że wiedziałem że coś jest nie tak z mieszanką zanim sterownik wtrysku zarejestrował błąd- a w moim przypadku nie było błędu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlodykowal20 Opublikowano 10 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2022 Auto zostawiłem u mechanika , z tego co sprawdził to mówił ze na 100% wtryskiwacz padł , jutro do odbioru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 10 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2022 Czyli benzynowy? - już przy tym przebiegu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlodykowal20 Opublikowano 10 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2022 Przebieg pewnie do ustalenia , nie jestem pierwszym właścicielem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlodykowal20 Opublikowano 13 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2022 No to tak , wtryskiwacz i przetarty kabel , temat do zamknięcia dzięki za podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 13 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2022 Nie wierzyłem w takie uszkodzenie wtryskiwacza benzynowego przy tym przebiegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cyka Opublikowano 3 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2023 (edytowane) Podłączę się pod temat- pacjent scenic 3 2.0 16v M4R z gazem. Problem pojawił się zimą- wypadanie zapłonu oraz auto przechodziło w tryb awaryjny. Diagnoza komputerem wskazywała na wypadanie zapłonu na 3 cylindrze. Później doszedł jeszcze drugi. Na start wymienione świece- nie pomogło. Wpadły nowe cewki- nie pomogło. Moje podejrzenia padły na wtryski ale w międzyczasie zauważyłem ubytek płynu chłodniczego. Szybki test potwierdził przypuszczenia- uszczelka. Auto pojechało do serwisu- tam poprzez próbę ciśnieniową i za pomocą kamery endoskopowej potwierdzono nieszczelność. Z racji tego, że blok jest aluminiowy, zasugerowano mi, że samo planowanie głowicy może nie wystarczyć- istnieje możliwość, że uszkodzony jest też blok. Ponieważ miałem świadomość, że sam silnik wymagał dolewek oleju padła decyzja o wymianie silnika. (Koszt planowania głowicy, bloku i remontu silnika wychodził bardzo wysoki w porównaniu do wartości auta). Silnik udało się wymienić na fabrycznie nowy. Niestety pomimo wymiany silnika dalej pojawiają się komunikaty z przed awarii- skontrolują układ wydechowy, wypadanie zapłonu na 3 cylindrze, tryb awaryjny powyżej prędkości (40 km/h ). Dodam, że gaz nie został podłączony- wyleciał parownik. Wiązka i komputer tymczasowo zostały ponieważ po odłączeniu wiązki gazu z wiązki wtryskiwaczy (polutowałem tak jak było fabrycznie) auto nie odpalało- tak jakby jeszcze w jednym miejscu była wpięta wiązka od gazu. Przy nowym silniku były nowe świece, cewki oraz wtryskiwacze. Próbowałem kombinacji z zestawami z starego silnika (wtryski stare, świece z stycznia oraz cewki z stycznia). Błędy i nierówna praca silnika pozostały. Clip nie pokazuje też nic poza wypadaniem zapłonu na 3 cylindrze. Jakiś pomysł gdzie szukać problemu ? Komputer silnika ? Komputer gazu gdzieś głębiej zintegrowany ze sterowaniem silnikiem ? Edytowane 3 Maja 2023 przez Cyka Literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 3 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2023 1 godzinę temu, Cyka napisał: Z racji tego, że blok jest aluminiowy, zasugerowano mi, że samo planowanie głowicy może nie wystarczyć - istnieje możliwość, że uszkodzony jest też blok. Obecnie wszystkie bloki w silnikach są aluminiowe; - nawet w 1,4 TCe, bloku się nie wymienia przy zmianie u.p.g, - mieszkasz w Warszawie, europejskim kraju, - zmień mechanika, bo jego świadomość jest na poziomie tych za wschodniej granicy, - skąd pewność, że zamieniony silnik jest OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 3 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2023 23 minuty temu, Andrzej-2010 napisał: - skąd pewność, że zamieniony silnik jest OK Miał prawo przypuszczać, że wymieniony silnik jest Ok 2 godziny temu, Cyka napisał: Silnik udało się wymienić na fabrycznie nowy. W fabrycznie nowym silniku uszczelka pod głowicą i blok zazwyczaj są OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cyka Opublikowano 3 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2023 Silnik jest fabrycznie nowy, prosto z hamowni- sam wyciągałem go ze skrzyni. Jutro jeszcze pomierzę kompresję ale nie sądzę, że problem jest w silniku. Naprawa uszczelki w poprzednim silniku mijała się z celem ze względu na koszty- tak jak wspomniałem- stary silnik brał już całkiem sporo oleju więc przy zdjęciu głowicy robiłbym od razu remont silnika. Tu w cenie mniejszej niż remont silnika, udało mi się nabyć nowy silnik z całym osprzętem. Mechanik wspominał, że mieli sytuacje, że auta z tym silnikiem wracały do nich po roku od upg właśnie ze względu na blok silnika. Dodam, że mechanik dosyć znany w marce Renault ale auto od niego zabrałem, ponieważ jego diagnozą wypadania zapłonu była właśnie upg. Jak widać po wymianie silnika- problem jest gdzie indziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carsik Opublikowano 3 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2023 Nie zauważyłem, czy w końcu robiłeś cos z wtryskiwaczami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cyka Opublikowano 4 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2023 Sprawdzony na tych z starego silnika oraz na nowych (nowe niestety trochę się zastały ale udało się je rozruszać. Dzisiaj sprawdzę dodatkowo wiązkę oraz poprzekładam wtryski i sprawdzę, czy wypadanie zapłony będzie na innym cylindrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi