Sadam49 Opublikowano 16 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2022 (edytowane) Cześć! Będę przymierzał się do wyczyszczenia przepustnicy w 1.4 Tce, Megane 3. Chciałbym się dowiedzieć czy po jej odłączeniu i demontażu oraz czyszczeniu, a następnie ponownym montażu jest wymagana adaptacja? Czy ewentualną adaptacje można wykonać programem ddt4all/ecutweaker lub pyren, pyclip i gdzie wtedy tego szukać. Chciałbym też wiedzieć czy potrzebuje jakieś uszczelki które warto wymienić przed ponownym zamontowaniem przepustnicy i na co ogólnie jeszcze zwrócić uwagę. Pozdrawiam Edytowane 16 Marca 2022 przez Sadam49 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elf Opublikowano 16 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2022 Przejrzy sobie temat >> https://megane.com.pl/topic/69369-czyszczenie-przepustnicy-megane-iii-16-110km/#comments Tam jest również opisana/pokazana adaptacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sadam49 Opublikowano 16 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2022 59 minut temu, elf napisał: Przejrzy sobie temat >> https://megane.com.pl/topic/69369-czyszczenie-przepustnicy-megane-iii-16-110km/#comments Owszem czytałem go jednak jest tam opisana adaptacja clipem do którego Ja nie mam dostępu lub też adaptacja poprzez jazdę autem i MOŻE po kilkuset lub kilkudziesięciu km będzie ok. Ja po wyczyszczenia chciałbym zrobić to programem aby od razu było wszystko jak należy. Opcja z wkładaniem i wyjmowaniem karty też nie koniecznie musi zadziałać. Dowiedziałem się że można to zrobić poprzez PyClip w opcji Wtrysk>Resets I tutaj niby ma być opcja Położenia Krańcowe Przepustnicy jednak Ja takiej opcji tu nie mam, sprawdziłem wszystkie 3 wersje PyClip. Screeny poniżej to co mam Ja, może się orientujesz która mogłaby to być opcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 16 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2022 (edytowane) Jest w pyclip 3,5. W M2 i w M3 nie trzeba robić adaptacji, jeśli otworzymy maskę i zamkniemy samochód z pilota. ( Blokujemy ewentualny alarm). Po wyczekaniu 10 do 15 minut możemy odpiąć przepustnicę. Po czyszczeniu zmieniamy uszczelkę od strony kolektora. Podpinamy przepustnicę i otwieramy samochód. Nie powinno być żadnych problemów. Jeśli samochód ma HF kartę oddalamy jak tylko jest to możliwe, bo pobudzenie bez otwarcia może nam zepsuć "stan uśpienia" uch. W każdym innym przypadku przerwanie połączenia prowadzi do adaptacji. Czas 17 minut trzeba odczekać w Lagunie i Espace. Edytowane 16 Marca 2022 przez jabrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sadam49 Opublikowano 16 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2022 48 minut temu, jabrze napisał: Jest w pyclip 3,5. W M2 i w M3 nie trzeba robić adaptacji, jeśli otworzymy maskę i zamkniemy samochód z pilota. ( Blokujemy ewentualny alarm). Po wyczekaniu 10 do 15 minut możemy odpiąć przepustnicę. Po czyszczeniu zmieniamy uszczelkę od strony kolektora. Czy potrafisz podać dokładną ścieżkę w PyClip gdzie jest ta opcja oraz czy masz namiar na tą uszczelkę? Jeśli nie to poszukam uszczelki w schemacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 16 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2022 2 godziny temu, Sadam49 napisał: Screeny poniżej to co mam Ja, może się orientujesz która mogłaby to być opcja. To są screny z silnika diesla. 2,0 dci lub 1,6 dci. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 16 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2022 Raz to robiłem z instrukcji z forum RLKP. Terminologia jest inna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sadam49 Opublikowano 16 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2022 (edytowane) 30 minut temu, aniewa napisał: To są screny z silnika diesla. To akurat z trybu demo może dlatego nie widzę tej opcji Edytowane 16 Marca 2022 przez Sadam49 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 16 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2022 W demo chyba nie ma. Przypomnij mi na PW - wieczorem znajdę na RLKP i wkopuje ścieżkę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sadam49 Opublikowano 16 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2022 2 godziny temu, jabrze napisał: Przypomnij mi na PW - wieczorem znajdę na RLKP i wkopuje ścieżkę. Połączyłem się właśnie z autem poprzez PyClip aby sprawdzić czy jest ta opcja i faktycznie mi się ukazała (Przystosowanie położeń krańcowych przepustnicy) to zapewne będzie to ale przypomnę Ci się na PW i może jak podeślesz instrukcje dokładną to również mi pomoże dodatkowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 16 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2022 Miałem to na końcu języka, ale nie byłem pewien dokładnie tego określenia. Dalej już tylko executive i powinno być ok. Done 0 i tak jest. Wychodzisz poziom wyżej i zapalasz silnik. Ja to zrobiłem dla sprawdzenia funkcjonalności i po odczycie obrotów stwierdziłem, że zeszły o ok 30 w samochodzie, który dłuższy czas jeździł dobrze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi