jens Opublikowano 23 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2022 Witam Od kilku tygodni posiadam Megane III z 2011r. Wlasnie zauwazylem spora rozbierznosc jesli chodzi o spalanie. Mianowicie, zatankowalem samochod do pelna co daje 59l. Wyzerowalem liczniki. Rezerwa zaswiecila mi sie po 980km. Komputer pokazywal srednie spalanie 4.0l/100 (robie w wiekszosci autostrady) oraz ilosc zuzytego paliwa 39l. Zatankowalem znowu do pelna, weszlo 54l. Tak wiec w praktyce samochod spalil okolo 5.5l/100 a nie 4.0l/100. Czy to normalne ze komputer pomylil sie o okolo 15l? REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6 - Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 23 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2022 Tak - jest to możliwe. Wylicza to sterownik silnika, a największy udział ma przepływomierz powietrza. Zabrudzenie układu pomiarowego to zaniżenie mocy jak i zaniżone wskazanie zużytego paliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jens Opublikowano 23 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2022 18 godzin temu, jabrze napisał: REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.9 oraz 5.6 - aniewa Rozumiem ze powinienem cos przeczyscic, wymienic jakis filtr? Samochod jest swiezo po duzym serwisie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 23 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2022 Tylko wyczyścić układ pomiarowy przeplywki (jest w środku). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 23 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2022 7 godzin temu, jabrze napisał: Tak - jest to możliwe. Wylicza to sterownik silnika, a największy udział ma przepływomierz powietrza. Nie zgodzę się z tą teorią, średnie spalanie i zużycie paliwa oblicza licznik na podstawie tego co mu przekaże sterownik silnika. A sterownik podaje tylko to ile wtryskuje w jednym cyklu na wtryskiwacz. Resztę oblicza licznik. Sterownik wie jaką ilość paliwa podał do wtryskiwacza bo zna ciśnienie na listwie i czas otwarcia wtryskiwacza i tę wartość podał do licznika. Chyba, że przekazuje do licznika mniejszą wartość niż faktycznie wtryskuje na cykl albo wtryskiwacz puszcza więcej paliwa niż powinien w jednostce czasu otwarcia. Miałeś pełny zbiornik i po zużyciu 53 litrów i przejechaniu 980 km zapaliła się rezerwa czyli średnie wyszło 5,4 L/100 km czyli prawidłowo. W liczniku jest opcja kalibracji komputera pokładowego zarówno na + jak i minus. Potrzebny Elm 327 i program ddt4all. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 23 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2022 5 minut temu, aniewa napisał: W liczniku jest opcja kalibracji komputera pokładowego zarówno na + jak i minus. Potrzebny Elm 327 i program ddt4all. Napisałem w olbrzymim skrócie, a korekta jest dostępna. Montując dwa nowe przepływomierze Continental mogą mieć różne wskazania przepływu powietrza w tym samym silniku. Rozrzut jest w granicach do 5 %. Ja się zgadzam z Twoją teorią, bo tak jest w benzynie, ale jak w lagunie 2,0 dci odłączę przepływomierz, wskazanie chwilowe mam 0,0. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 23 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2022 47 minut temu, jabrze napisał: ale jak w lagunie 2,0 dci odłączę przepływomierz, wskazanie chwilowe mam 0,0. Widzisz, chyba dużo zależy od silnika. W SC II 1,5 dci jeździłem z odpiętym przepływomierzem i komputer pokładowy zachowywał się wzorowo, pokazywał prawidłowe średnie i chwilowe spalanie Przepływomierz ma wpływ na zużycie paliwa ale komputer pokładowy u mnie pokazywał faktyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 23 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2022 Widocznie wszystko zależy od oprogramowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryszardo Opublikowano 24 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2022 Mi komputer pokazuje spalanie idealnie, tyle ile mam zużytego paliwa wg niego to tyle mi wchodzi do pełna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek_s Opublikowano 21 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2022 (edytowane) Witam. Mi komputer pokazuje, że zużył odrobinę więcej niż wychodzi przy tankowaniu. Ok 0,1l ale zawsze przy tankowaniu jakaś satysfakcja, że zużył mniej jest Ogólnie nie jeżdżę szybko. 100 km/h z nawigacji, czyli jakieś 104-105 licznikowe na eskach i na krajówkach 90km/h z nawigacji, czyli ok 92-93 z licznika. Dobiłem do 4,7l/100km (średnia z 2000km; zwykle drogi S i krajówki) i mam wrażenie, że to jego ostatnie słowo. Nie wiem, czy takie spalanie to norma w dci 110 KM. Jak u was? Edytowane 27 Kwietnia 2022 przez leszek_s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi