Skocz do zawartości

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Status adaptacji cylindra.

Luki_K9K_636

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 lata później...

-40 na czujniku powietrza oznacza przerwę w układzie i wtedy pokazuje taką wartość.

Sam czujnik pomaga w dokładniejszym ustaleniu dawki paliwa, więc to on mógł być winny tej dziwnej pracy.

W benzynie jest to odczuwalne, a co dopiero w precyzyjniejszym dieslu.

Tak, wiem odkopałem, ale może ktoś też kiedyś odkopie i to mi pomoże 😛

• +1 1

• 3 miesiące temu...

Witam Panowie :)

Mi też padły wtryski, 2x całkowicie nowe musiałem kupić, w dwóch wymieniona zostala cewka. 

Wtryski są zakodowane launchem X431, błędów nie pokazuje, ale nie mogą się zaadaptować. Stare miały status 7, a teraz wszystkie mają 0 - a przejechałem od wymiany jakies 3k km.

Błędów wytrysków nie ma, temperaturę osiąga prawidłowo.

Czy jest ktoś w Podkarpackim co by to mógł zaprogramować lub przecież jakimś clipem? 

Z góry dzięki za odpowiedź! 

• 4 tygodnie później...
W dniu 16.08.2022 o 20:36, Luki_K9K_636 napisał(a):

Zakodowałem dzisiaj Pyrenem wtryskiwacze nie tylko te 2 nowe lecz wszystkie 4 począwszy od 1 przy skrzyni biegów.

Trochę bylem rozczarowany praca silnika tzn. chodził dużo gorzej.

Długo nie zwlekając nauczony doświadczeniem ze wymieniamy albo wszystkie albo wcale sięgnąłem po kolejne 2 nowe wtryskiwacze, zakodowałem Pyrenem, odpalam i jak nie ten silnik,

zaczął chodzić jak należny tzn. spalane stukowe zniknęło, bieg jałowy równy, wygląda ze jest ok, myślę sobie. Wracając z pracy podłączyłem laptopa z Pyrenem i obserwując parametry adaptacji cylindrów starałem się jechać tak żeby wszystkie wskoczyły  na "7". Po jakiś 40 km udało się są 4 "7", silnik chodzi kulturalniej niż zaraz po wymianie .

Kurcze takiego przypadku jeszcze nie miałem z wtryskiwaczami Siemens, wymieniłem w swojej karierze dziesiątki wtryskiwaczy Piezo Siemensa w silnikach takich jak 2,2 i 2,4 PUMA

jak i 2,7 i 3,0 Lion ( Land Rover Jaguar) i były kodowane czym popadnie czy to KTS czy Snap On , AutoLogic, nigdy nie było problemu.

No cóż cale życie się uczymy.

Dziękuję wszystkim za bardzo cenne wskazówki.

Cześć , podpowiesz mi jak zrobić prawidłowo adaptacje ? Mam co prawda Nissana z tym silnikiem ,ale problem mam ten sam. Klekocze po wymianie wtryskiwaczy i od miesiaca adaptacja na 0.  Wtryski zalozone nowki ze sklepu . Gniazda wyfrezowane , podkladki nowe . Zakodowane ok jakimś tam interfejsem takim jak launch czy jak mu tam 😀 jutro podepne glowice delphi i sprawdze jeszcze raz czy sa zakodowane . Wiem ze kodowanie musialo byc 2 razy , bo za 1 jakis blad wywalilo,ale kody sa normalnie widoczne nowe . Ludzie roznie pisza na temat tej adaptacji . Niby auto pracuje lepiej niz na starych ,spalanie spadlo , rowno pracuje ,ale czasem jeszcze zaklekocze jak gazu dodam . Dzis sprawdzalem adaptacje i są na 0 ;( 

W dniu 21.08.2022 o 21:05, Luki_K9K_636 napisał(a):

Takie mam pytanie z innej beczki, czy jestem w stanie sprawdzić Pyrenem  oryginalność oprogramowania (mapy) sterownika SID307.

Pytam bo w Anglii bardzo popularny jest "Chiptunning" tak naprawdę nie mający  nic wspólnego z profesjonalnym remapingiem.

Fachowiec przyjeżdża do domu podłącza się do OBD jakimś Chińskim  czymś wgrywa gotowca i po robocie.

Podłączyłem  Pyren bo szukałem informacji o oprogramowanie i znalazłem dziwny parametr, widoczny na zdjęciu. Wyglada mi to przerwę w obwodzie jakiegoś czujnika temperatury lub jego brak, sterownik nie ma żadnych błędów . Możliwe ze Pyren pokazuje dane czujnika którego nie obsługuje dana wersja ECU.?

megane -40.png

W nissanie qq j11  mam ten sam parametr na -40 st.  Doszedles do ładu już z tym autem ? Bo mam ten sam problem 

Edytowane przez vanthunder

11 godzin temu, vanthunder napisał(a):

W nissanie qq j11  mam ten sam parametr na -40 st.  Doszedles do ładu już z tym autem ? Bo mam ten sam problem 

W sterowniku SID305 temperaturę powietrza wlotowego odczytuje parametr PR059, temperatura powietrza jest odczytywana tylko z przepływomierza.

PR058 pokazuje -40 bo nie ma czujnika który by przekazał dane.

Parametr PR058 występuje w sterowniku DDCR i mierzy temperaturę w czujniku ciśnienia/temperatury powietrza doładowanego. Oprócz tego w DDCR temperatura jest odczytywana z przepływomierza jako PR059.

Co do adaptacji to po wymianie i kodowaniu nowych wtryskiwaczy adaptacja pozostaje jak na poprzednim wtrysku tzn. 1 lub 7 i dopiero ręczne wprowadzenie polecenia RZ051-RZ054 powodowało przejście na 0. Po jeździe na rozgrzanym silniku i hamowaniu nim wskakiwało na odpowiednią wartość. Tak było zawsze jak wymieniałem wtryskiwacze.

Godzinę temu, aniewa napisał(a):

:lapka:

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.9 :!: - aniewa

Stare wtryskiwacze też miały parametr 0 jak sprawdzałem kiedyś.  Pyclipem zrestartuje ten parametr jeśli chodzi o Nissana ? Mam dostęp do Autocoma i maxiecu dodatkowo . Wtryskiwacze zostały zakodowane prawidłowo jeśli chodzi o kolejność ,ale nie jestem pewien czy proces kodowania tym Launchem przeszedł prawidłowo . Z tego co tu na forum znalazłem , to wielu ludzi powtórnie kodowało wtryski innym interfejsem  i  było ok 😀 czy te adaptacje ogarne teraz tylko i wyłącznie na drodze ? Nie wydaje Ci się dziwne , że po miesiącu od zakodowania wtrysków ten parametr pozostał bez zmian ? Co zrobić w tej sytuacji według Ciebie ? Starać się wyzerować adaptacje wszystkich 4 rech wtryskiwaczy pyclipem i ruszyc w droge czy od razu ruszac bez zerowania jeśli tam widnieje ciągle 0? Staram się zrozumieć zasade działania tego systemu adaptacji . Czy jeśli ma 0 , to on czeka wtedy na te procedure i póki jej nie wykonasz to pozostanie na 0 ? Czy powinno się to samo przestawiać podczas jazdy np w mieście na 1-3-7  ?  Staram się wykluczyć mój błąd lub jakąś usterke auta , która eliminuje ich adaptacje poprostu 😀

27 minut temu, vanthunder napisał(a):

czy te adaptacje ogarne teraz tylko i wyłącznie na drodze

Moim zdaniem tak

28 minut temu, vanthunder napisał(a):

Starać się wyzerować adaptacje wszystkich 4 rech wtryskiwaczy pyclipem i ruszyc w droge

Tak bym zrobił.

28 minut temu, vanthunder napisał(a):

Czy powinno się to samo przestawiać podczas jazdy np w mieście na 1-3-7

Normalnie tak to działa w silnikach montowanych w Renault.