Komarek Opublikowano 27 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2022 Czołem. Pacjent to wprawdzie Clio 2 z 2007 r ale silnik jest znany z Megi 2. Problem to " usterka ładowania akumulatora". Załącza się po ok 15 sec od odpalenia samochodu. Sprawdziłem co mogłem - skaner Torque nie pokazuje błędów. Napięcie na wyłączonym silniku 12,5 , po odpaleniu również 12,5. Więc faktycznie nie ładuje. Sprawdzone bezpieczniki koło Aku i przekaźniki . Brak śladów wilgoci. Wyczyszczone klemy i połączenia. Do alternatora się nie dobiorę , brak warunków ku temu. Ktoś ma jakieś sugestie , coś sprawdzić ? Czy od razu do mechanika ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 27 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2022 Do alternatora oprócz grubego czerwonego przewodu dochodzi inna wiązka dwu przewodowa. Jest tam przejście? Wg. mnie szczotki się skończyły. skoro nie ładuje. Powinien świecić się czerwony symbol akumulatora na liczniku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Komarek Opublikowano 27 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2022 Święci się informacja o usterce i ikona ładowania. Czyli nie kombinuje i jedziemy do mechanika. Alternator do regeneracji i powinno być dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 27 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2022 21 minut temu, Komarek napisał: Alternator do regeneracji i powinno być dobrze Raczej regulator napięcia Jaki przebieg? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Komarek Opublikowano 27 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2022 Na budziku 220tys.sle nie jestem go pewny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 27 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2022 Jednak mechanik - koniec szczotek, pewnie pierścienie również wytarte. Jeżeli tyko same szczotki to albo wymiana szczotek lub całego regulatora - czyli bez mechanika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi