rasoir0591 Opublikowano 28 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2022 Cześć, po odczytaniu błędów Carscannerem i zwykłym OBD mam błąd P0720 i P0420. Pierwszy jest prawie cały czas, gdzie znajdę ten czujnik w aucie i czy ktoś zna nr tej części, żebym mógł zamówić nowy? Drugi błąd P0420 - auto nie kopci, błąd najczęściej pojawia się w trasie (zapala się check i kontrola service). Czytałem coś o emulatorach itd. Czyścić kata i sprawdzić czujnik czy raczej czeka mnie wymiana katalizatora? Z góry dzięki za jakieś linki i pdfy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 28 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2022 Na początek: jakie auto, jaki silnik, jest gaz, jaki przebieg? W związku z wiekiem auta mogą wymagać wymiany obie sondy lambda. P0720 to chyba chodzi o czujnik położenia wału czyli jest nad kołem zamachowym - w silniku 1.4 1.6. pod termostatem - nie widać go, ale dłonią można go wyczuć. Przykręcony na dwie śruby M6 - potrzebna mała grzechotka 1/4" z długą nasadką 10 i cierpliwość. Do czyszczenia lub wymiany - rezystancja około 270 Ohm. Lubią tam zmienić kolor piny we wtyczce i czujniku. P0420 należy skontrolować jak wyglądają odczyty z drugiej sondy lambda, sprawdzić jej grzałkę, świece, cewki. Nie będzie kopcić - to nie VW czy Opel albo ford. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rasoir0591 Opublikowano 28 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2022 Oj fakt: To jest Megane II Silnik 2.0 benzyna (bez gazu), 2004 rok, skrzynia automat DP0. Przebieg 145tys (niemieckie dokumenty potwierdzają ~140tys, ale nie wydaje mi się coś). Też myślałem o czujniku położenia wału, ale widziałem na allegro takie https://allegro.pl/oferta/czujnik-predkosci-impulsator-renault-espace-megane-8875965066 i zastanawia mnie czy to nie jest to. Sprawdzę odczyt PyClipem? Świece sprawdzę na dniach pewnie, a jak sprawdzić cewki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rasoir0591 Opublikowano 25 Października 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2022 Trochę mnie nie było, w większości uporałem się z problemami typu sworznie, drążki i końcówki, tarcze i klocki przód. Do tego poleciały świece - zamontowałem oryginalne renault. 1. Czy ktoś wie jak sprawdzić w pyclip odczyt z pierwszej i drugiej sondy? 2. Sprawdziłem wtyczkę drugiej sondy lambda i spryskałem kontaktem ale wywala teraz problem z P0136 HO2S 2 bank 1 zwarcie - sprawdzałem to dwa razy już (odpięcie, wpięcie, pryskanie kontaktem) więc sonda chyba do wymiany, BOSH czy NGK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 25 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2022 W dniu 28.08.2022 o 13:18, rasoir0591 napisał: czy raczej czeka mnie wymiana katalizatora? Po 140 kkm? On wytrzymuje 4 razy tyle na samej pb. Pracę sond najlepiej sprawdzić na wykresach w Torque. Gorący silnik; wolne obroty i parę sekund grafiki. Prędzej sprawdź miernikiem, czy drugą sonda ma na grzałce sondy 12V i czy grzałka ma rezystancję zbliżoną do 10 Om. Oczywiście sprawdzasz również, czy jeden z zacisków grzałki nie zwiera do masy samochodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 25 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2022 Mój pogląd będzie odosobniony: nie czyści się wtyczek od sondy lambda za pomocą kontakt spray bo kończy się jej wymianą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rasoir0591 Opublikowano 25 Października 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2022 To co zamówię na allegro i ewentualnie zwrócę. Sprawdzę w weekend dzięki za porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi