arkadius_75 Opublikowano 18 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2022 Witam, jest problem z odpaleniem meganki 1,9 dti 1999 lift (Ph 2 ), mianowicie, wcześniej nie chciała odpalić po dłuższym postoju, tylko na plaka, jak już odpalił nie było problemów z ponownym uruchomieniem , wstawione zaworki zwrotne przed i za pompą, problem powrócił po paru dniach. W tej chwili nie ma sposobu na odpalenie, rozrusznik kręci ,czasami coś strzeli jak w "gażniku" ,nawet plak nie pomaga , na wtryskach ropa się pojawia, więc pompa raczej podaje. Zauważyłem jedną zależność, w momencie gdy odpalała , po włączeniu zapłonu z komory silnika dochodziło takie jakieś brzęczenie i cichło po odpaleniu, w tej chwili jak żuciła palenie tego dżwięku nie ma. Nie mam zielonego pojęcia co jest przyczyną , co sprawdzić. Jakieś pomysły , proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 18 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2022 Brak ciśnienia z pompy. Ropa może się pojawia, ale w niewłaściwej proporcji. Musi być rozpylona, a nie wlana. Zaworki dodatkowo utrudniają ( zmniejszają) ten proces - zlikwidować je i pomyśleć o zmianie lub regeneracji pompy (uwaga na synchronizację). Fajny, prosty silnik, gdzie podstawą jego pracy jest ta pompa. Już prędzej miałeś problem z zaciąganiem paliwa z baku - było zapowietrzenie się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 18 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2022 Czasem nie wymieniałeś paska rozrządu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadius_75 Opublikowano 19 Września 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2022 Rozrząd wymieniany rok temu, żadnych problemów wcześniej nie było, pompa regulowana u pompiarza z powodu nie równej pracy i szarpaniu na wyższych biegach przy niskich obrotach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 19 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2022 25 minut temu, arkadius_75 napisał: z powodu nie równej pracy i szarpaniu na wyższych biegach przy niskich obrotach Samochód musi sam zapalić, a problemy uwydatniają się przy wolnych obrotach. Pompiarz już Ci o tym wspominał. Przy zapalaniu plakiem mógł przeskoczyć pasek. To się robi umiejętnie w dwie osoby. Samemu znajomy załatwił 1,9 dCi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadius_75 Opublikowano 19 Września 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2022 Mam nadzieję że to nic poważnego, ale intryguje mnie to brzęczenie, a właściwie jego brak, bo jak brzęczało to odpalał, nie mogę namierzyć co wydawało ten dźwięk, może jakiś elektrozaworów, może w tym tkwi przyczyna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 19 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2022 W dniu 18.09.2022 o 15:14, arkadius_75 napisał: Zauważyłem jedną zależność, w momencie gdy odpalała , po włączeniu zapłonu z komory silnika dochodziło takie jakieś brzęczenie Na pompie wtryskowej jest elektrozawór sterowany immobiliserem który pozwala na przepływ paliwa do pompy. Po włączeniu zapłonu musi mieć zasilanie. Zasilany jest 12 V i dochodzi do niego jeden przewód. Ale czy on brzęczał to tego nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadius_75 Opublikowano 19 Września 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2022 Wydaje mi się że ten elektrozawór rozbierałem, jest tam sprężynka i coś w rodzaju tłoczka, po przekręceniu sytacyjki na zapłon ( nie rozruch ) ten tłoczek się rusza , wiec chyba sprawny, wydaje mi sie ze brzeczenie wydobywało się z czegoś innego, raczej nie z pompy, ale gdzieś z jej okolic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi