sysiek Opublikowano 11 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2022 Witam, czy w silniku 2.0 tce 180koni występuje jedno czy dwa koła zmiennych faz rozrządu ? Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Indzynier Opublikowano 11 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2022 (edytowane) Jedno Edytowane 11 Października 2022 przez Indzynier Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sysiek Opublikowano 11 Października 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2022 I to jest to koło na wałku ssącym, a mechanik mi powiedział że na wałku wydechowym jest koło (nazwał to nastawnik faz rozrządu) i też się to wymienia. Drugie pytanie mam przebieg 113tys i czy te koła trzeba wymieniać z rozrządem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 11 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2022 To koło nazwał prawidłowo nastawnikiem faz rozrządu, który jest na zaworach ssących, czyli u góry po prawej stronie. Po zdjęciu paska lub clipem oceni stan koła. W 2,0 tce jest ono trwałe i nie trzeba wymieniać przy tym przebiegu razem z rozrządem. Oczywiście można, bo robocizna dla tej zmiany jest taka sama jak dla całego rozrządu. Tu dopłacasz tylko za część. Dodatkowo masz gwarancję do skutecznej reklamacji. Jego zużycie jest uzależnione od techniki jazdy i sprawności zaworu sterującego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 11 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2022 2 godziny temu, sysiek napisał: mam przebieg 113tys i czy te koła trzeba wymieniać z rozrządem ? Przeważnie ( po sprawdzeniu ) wymienia się co drugą wymianę rozrządu - czyli ok; 250 kkm, Warto przy wymianie rozrządu przyjrzeć się ; - kołu pasowemu wału korbowego z amortyzatorem drgań skrętnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi