carsik Opublikowano 20 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2022 45 minut temu, omega napisał: Zmiana pochylenia koła nie zmieni zbieżności tylko w przypadku, jeżeli ta odbywałaby się prostopadle do osi pojazdu. Nie wiem po co piszesz to w moim kierunku skoro napisałem, że zmiana PK zmienia zbieżność 45 minut temu, omega napisał: Niektórzy producenci podają jednak zbieżność w milimetrach. Zasadniczo dane w milimetrach odnoszą się jednak tylko do konkretnych wielkości obręczy kół i mierzy się je między obrzeżami obręczy, na wysokości środków obrotu kół. no właśnie bardzo ważny zwrot KONKRETNYCH WIELKOŚCI OBRĘCZY KÓŁ. Dotyczy on tych wartości wyrażanych w mm. Jeśli są inne to byłeś łaskaw zamieścić tabelę, i to jest tabela korekcji wartości pomiarowych w mm aby po zmianie koła zachować właściwą zbieżność. 49 minut temu, omega napisał: Oczywiście, że zmieni. oczywiście, że nie zmieni, trzeba tylko przeliczyć wartości pomiarowe o czym wyżej. Zgłębiaj te informacje dalej ale raczej jak widzę nic z tego dobrego nie wyniknie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omega Opublikowano 20 Listopada 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2022 5 minut temu, carsik napisał: no właśnie bardzo ważny zwrot KONKRETNYCH WIELKOŚCI OBRĘCZY KÓŁ. Dotyczy on tych wartości wyrażanych w mm. Jeśli są inne to byłeś łaskaw zamieścić tabelę, i to jest tabela korekcji wartości pomiarowych w mm aby po zmianie koła zachować właściwą zbieżność. Yes, Yes, Yes To teraz wracamy do początku wątku: Zmiana wielkości felgi, powoduje zmianę zbieżności. Zgoda już? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carsik Opublikowano 20 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2022 5 minut temu, omega napisał: Zmiana wielkości felgi, powoduje zmianę zbieżności. Zgoda już? nie powoduje. Zrozum w końcu, że zbieżność to jest kąt pod jakim jest położone koło względem osi geometrycznej pojazdu. Jeżeli masz seryjny pojazd w którym chcesz koniecznie ustawić geometrię wg wartości w mm to musisz mieć wszystko tak jak w warunkach zapisał producent który tą wartość podał ale w dalszym ciągu chodzi tu o to aby koła były ustawione pod odpowiednim kątem - to jest cel. Jeśli masz coś pozmieniane w kołach to musisz tę wartość w mm skorygować aby ten kąt osiągnąć. Ważne wtedy jest wielkość felgi, odsadzenie, szerokość felgi. Ale w dalszym ciągu chodzi o to aby po tych przeliczeniach wartość kąta w minutach była ta sama. I teraz od drugiej strony, jeśli już ustawisz zbieżność na właściwych kolach to po zmianie kół na inne wartości w stopniach/minutach nie ulegną zmianie bo nie mają jak ale wartości w mm i owszem bo punkty pomiarowe się poprzesuwały. Już naprawdę prościej nie potrafię. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omega Opublikowano 20 Listopada 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2022 10 minut temu, carsik napisał: nie powoduje. @administratorzy, poproszę o 500zł za zwrot klawiatury Wydaje się, że jednak kolega zrozumiał i jak to robią dziś politycy, miękko się wycofuje hehe OK możemy na tym zakończyć. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carsik Opublikowano 20 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2022 ty na trzeźwo to piszesz? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omega Opublikowano 20 Listopada 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2022 21 minut temu, carsik napisał: Zrozum w końcu, że zbieżność to jest kąt Zbieżność kół to składowa geometrii kół, która określa ustawienie kół w stosunku do osi wzdłużnej pojazdu. Koła zbieżne to takie, w których odległość pomiędzy ich obręczami z przodu jest mniejsza niż z tyłu. Odwrotne ustawienie nazywamy kołami rozbieżnymi. Zbieżność kół mierzy się w milimetrach na wysokości ich obrotu przy ustawieniu kół do jazdy na wprost. Kąt jest uniwersalny i dlatego wygodny w posługiwaniu się. Także warsztatowo wystarczający. W zasadzie jedyny chyba możliwy parametr dla urządzeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carsik Opublikowano 20 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2022 45 minut temu, omega napisał: Zmiana wielkości felgi, powoduje zmianę zbieżności. Zgoda już? Ja napisałem, że nie powoduje zmiany zbieżności> Powoduje = nie powoduje? To jest dla ciebie to samo? Naprawdę cytujesz coś, czego nie czytasz albo nie rozumiesz. 4 minuty temu, omega napisał: \Zbieżność kół mierzy się w milimetrach na wysokości ich obrotu przy ustawieniu kół do jazdy na wprost. to stara definicja i obecnie producenci podają takie wartości (jeżeli w ogóle podają w mm) tylko jako wartości do sprawdzania ewentualnie po wypadku takich historii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omega Opublikowano 20 Listopada 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2022 Stara, ale jara a co ma do niej wypadek??? Kurcze, już myślałem, że się poddasz a ja zakończę dzień orgazmem... W sumie skąd u rodaków jest zakorzenione to, że nic tak nie cieszy jak cudze nieszczęście 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carsik Opublikowano 20 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2022 szkoda mi czasu więcej bo nie lubię się powtarzać a już napisałem wszystko co w tej kwestii można było. Jak będziesz kiedyś robił geometrie to podpytaj się człowieka może Ci wyjaśni w czym błądzisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi