Maciek2015 Opublikowano 24 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2023 Witam! Jestem nowy na forum więc jeśli już był taki temat to przepraszam. Mam grand scenic III 2015 rok. W zeszłym tygodniu padł akumulator więc odpaliłem na kable , podjechałem po pracy do sklepu i wymienili mi na miejscu. Myślałem że to koniec kłopotów, ale okazało się że się mylę. Dojechałem do domu i wszystko było ok. Rano powtórka z rozrywki. Nie wiem czy to ważne, ale wygladalo tak jakby akumulator był rozładowany do zera. Żadnej reakcji, żadna lampka się nie świeciła, deska (wyświetlacz ) kompletnie czarny, radio nie grało - wyglądało tak jakby akumulator był odłączony (to samo było dzień wcześniej). Muszę dodać że kontrolka ładowania akumulatora się nie świeciła wcześniej.Więc znowu kable i szukanie elektryka. Po sprawdzeniu wszystkie pomiary ok. Ładowanie jest, bateria trochę słaba, ale dużo nie jeździlem. Aby wykluczyć alternator odłączyłem kabel zasilający na noc, ale niestety bez efektu - rano bateria bez prądu. Czy ktoś się może z tego typu problem spotkał? Na razie radzę sobie odłączając masę na noc, a w pracy na przerwie poprostu odpalam i ładuje pół godziny. Dodam jeszcze że instalacja jest fabryczna, żadnych nowych rzeczy nie podłączałem. Z góry dziękuję za wszelkie możliwe informacje. Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 24 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2023 Chyba trzeba szukać złodzieja prądu. Można badając prąd w miejscu bezpieczników na poszczególnych obwodach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek2015 Opublikowano 24 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2023 4 godziny temu, szwagier24a napisał: REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.9 - aniewa Tak zdaje sobie sprawę, ale jestem laikiem. Jeśli chodzi o bezpieczniki to te w kabinie czy te które są pod maską koło akumulatora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 24 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2023 Może dotyczyć to wszystkich bezpieczników. Skupiłbym się na radiu, oświetleniu bagażnika, obejrzał wiązki w komorze silnika, może miałeś nie proszonego gościa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 24 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2023 To jest bardzo duży pobór prądu. Najbardziej podejrzany jest układ elektrycznego hamulca postojowego - bezpiecznik 20A pod maską. Pomiar prądu po wyjęciu bezpiecznika na zakresie 10A bez przerwania obwodu od zamknięcia z pilota w czasie 10 minut. Musi się obniżyć do 0. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek2015 Opublikowano 24 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2023 Dziękuję za podpowiedzi. Spróbuję jutro sprawdzić to o czym wspomnieliscie. mam nadzieję że uda mi się znaleźć usterkę. Będę pisał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 24 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2023 Musi się udać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 25 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2023 9 godzin temu, jabrze napisał: Najbardziej podejrzany jest układ elektrycznego hamulca postojowego - bezpiecznik 20A pod maską Wszystkie bezpieczniki od hamulca automatycznego znajdują się w kabinie. @Maciek2015 schemat rozmieszczenie bezpieczników znajduje się w dziale. PLIKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motorynka8880 Opublikowano 15 Stycznia 2024 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2024 W dniu 24.01.2023 o 23:34, Maciek2015 napisał(a): Dziękuję za podpowiedzi. Spróbuję jutro sprawdzić to o czym wspomnieliscie. mam nadzieję że uda mi się znaleźć usterkę. Będę pisał czesc mam scenic 3 1.5 dci i mam to samo rozładowujaący akumulator .mam pytanie jaką miałes usterkę w aucie co było przyczyną u ciebie w aucie??? REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6 - Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi